İşletmelerde yeşil lojistik uygulamaları ve belirleyici faktörler: Bucak karayolu yük taşımacılığı sektörü işletmelerinde bir araştırma
Green logistics applications and determinative factors in business: A research in Bucak roadway cargo sector business
- Tez No: 520125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRCAN PAPATYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Logistics, Green Logistics, Technological, Organizatonal and Environmantal Factors, Sustainability, Competitive Advantage
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
İşletmelerde yeşil lojistik uygulamaları, insan hayatında doğal çevrenin stratejik önemine bağlı artan bilinç ve çevre farkındalığının, insanların birlikte sorun çözme ve kaynakları etkili kullanma çabalarının doğal bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde yeşil lojistik uygulamaları işletmelerin gücünü nitelemede ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamada belirleyici olmaktadır. Çünkü işletmenin çevreye duyarlı olması, müşteri memnuniyetini arttırarak, rakiplere üstünlük sağlamaya yardımcı olur. Ancak yeşil lojistik uygulamalarını etkileyen teknolojik, örgütsel ve çevresel birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin hepsinin incelenmesi çok mümkün görülmese de, tezde, yeşil lojistik uygulamalarının etkilenmesi açısından incelenmesi değerli görülmüş ve Burdur ili Bucak ilçesinde karayolu yük taşımacılığında faaliyet gösteren işletmelerde araştırılmıştır. Elde edilen veriler Microsoft Excel 2013 programında kodlanarak "SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 22.0 analiz edilmiş ve bulgular yorumlanmıştır. Araştırmada kabul edilen maliyet, uygunluk, göreceli yarar, insan kaynakları kalitesi, örgütsel destek ve hükümete ait destek yeşil lojistik uygulamalarının faaliyete geçmesinde önemli etkileri bulunduğu ortaya çıkmıştır. Karışıklık, çevresel belirsizlik, kanun baskısı ve müşteri baskısı yeşil lojistik uygulamalarda önemli etki yaratmadığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler Lojistik, Yeşil Lojistik, Teknolojik, Örgütsel ve Çevresel Faktörler, Sürdürülebilirlik, Rekabetçi Üstünlük.
Özet (Çeviri)
Green logistics practices in business, increasing awareness and environmental awareness due to the strategic signifiance of the natural environment in human life is a natural outcome of people's efforts to solve problems together and to use resources effectively. Nowadays, Green logistics practice determine the power of business and determine sustainable competitive advantage. As the business is sensitive to the environment, it helps to gain superiority by increasing customer satisfaction. However, there are many technological, Organizational and environmental factors that affect green logistics practices. Although it is not very possible to examine all of these factors, it has been evaluated in terms of the the effect of green logistics practices in thesis and it has been investigated in the enterprises operating in road freight transport in the district of Burdur province. The obtained data were coded in Microsoft Excel 2013 program and SPSS (Statistical Package for the Social Science) 22.0 was analyzed and the findings were interpreted. Adoption cost, compability, relative advantage, quality of human resources, organizational support and governmental support green logistics practices implementation that were accepted in the research have been found to have significant effects. Complexity, environmental uncertainty, regulatory pressure and customer pressure green logistics practices implementation that were accepted in the research haven't been found to have significant effects.