Alt üriner sistem semptomu olan obez çocuklarda mesane kapasitesi ve standart üroterapinin mesane kapasitesine ve yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of bladder capacity in obese children with lower ürinary tract symptom and the effect of standard ürotherapy on the bladder capacity and quality of life
- Tez No: 520186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERGİN, PROF. DR. CAN TANELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Alt üriner sistem semptomları, obezite, standart üroterapi, Lower urinary tract symptoms, obesity, standard urotherapy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Alt üriner sistem semptomu (AÜSS) olan obez çocuklarda fonksiyonel mesane kapasitesini ve standart üroterapinin mesane kapasitesine ve yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Yarı deneysel tipteki araştırma, Temmuz 2017 – Şubat 2018 tarihleri arasında, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Çocuk Cerrahisi Polikliniği'nde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 6-18 yaş arası alt üriner sistem semptomları ile polikliniğe başvuran ve BKİ'ne göre guruplara ayrılan; 24 obez (BKİ ≥95 persantil üzeri olan) ve 27 normal kilolu (5 < BKİ < 85 persantil olan) çocuk oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Çocuk Tanıtım Formu, İşeme Bozukluğu Semptom Skoru (İBSS), İşeme-Hacim Çizelgesi (2 günlük), KINDL ve PIN-Q(TR) ölçekleri kullanılmıştır. Standart üroterapi öncesinde ve standart üroterapiden bir ay sonra tüm çocuklara anket formları uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir Bulgular: AÜSS olan obez ve normal kilolu çocukların fonksiyonel mesane kapasiteleri açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. AÜSS olan çocuklarda bir aylık standart üroterapinin fonksiyonel mesane kapasitesini ve yaşam kalitesini istatistiksel olarak anlamlı ölçüde arttırdığı, İBSS' nu ise istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttığı bulunmuştur. Standart üroterapi sonrası AÜSS olan obez çocukların % 20,8' i, AÜSS olan normal kilolu çocukların ise % 14,8' i tedaviye kısmi yanıt vermiştir. Sonuçlar: AÜSS olan çocuklarda obezite durumunun fonksiyonel mesane kapasitesi ve standart üroterapinin başarı düzeyi üzerine etkisi olmadığı ve standart üroterapinin, AÜSS olan çocuklarda semptomların azalmasında, yaşam kalitesinin ve fonksiyonel mesane kapasitesinin artmasında etkin bir tedavi yöntemi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to investigate functional bladder capacity in obese children with lower urinary tract symptoms (LUTS) and the effect of standard urotherapy on bladder capacity and quality of life. Material and Method: The semi-experimental type study was carried out between July 2017 and February 2018 at Manisa Celal Bayar University Pediatric Surgery outpatient department. The sample of the study consisted of patients with lower urinary tract symptoms between the ages of 6 and 18 who were admitted to the outpatient clinic and were divided into groups according to BMI; 24 obese (BMI ≥ 95 percentile) and 27 normal overweight (5 < BMI < 85 percentile) children. Child Presentation Form, Voiding Symptom Score, Void-Volume Chart (2 days), KINDL and PIN-Q (TR) were used as data collection tools. The results were evaluated by applying questionnaires to all children before standard urotherapy and one month after standard urotherapy. Results: In terms of functional bladder capacities of obese and normal weight children with LUTS, there was no statistically significant difference.One month of standard urotherapy applied to children with LUTS increased the functional bladder capacity and quality of life statistically significantly, while voiding symptom score decreased statistically significantly. % 20.8 of obese children with LUTS after standard urotherapy and % 14.8 of normal weight children with LUTS had partial response. Conclusion:We state that obesity in children with LUTS has no effect on functional bladder capacity.standard urotherapy is an effective treatment of symptoms, quality of life and bladder capacity.