Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki
The correlation between classroom teachers' organizational justice perception and organizational cynicism attitudes
- Tez No: 520215
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: örgütsel adalet, örgütsel sinizm, eğitim yönetimi, sınıf öğretmeni, organizational justice, organizational cynicism, education management, elementary teacher
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖRGÜTSEL ADALET ALGILARI İLE ÖRGÜTSEL SİNİZM TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Tufan Uludağ Yüksek Lisans, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yusuf CERİT Eylül-2018, 64 + VII Sayfa Son dönemlerde örgütsel adaletin ve örgütsel sinizmin, örgüt ve yönetim çalışmalarında ön plana çıktığı görülmektedir. Bu çalışmanın konusu bu kavramların eğitim alanındaki yansımalarıdır. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algıları ve örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmanın verileri İstanbul ili Kağıthane ilçesinde bulunan ilkokullarda görev yapan 231 sınıf öğretmeninden elde edilmiştir. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algılarını belirlemek için Niehoff ve Moorman (1993) tarafından geliştirilen ve Yıldırım (2012) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan“Örgütsel Adalet Ölçeği”; ve sınıf öğretmenlerinin örgütsel sinizm tutumlarını belirlemek için de Brandes, Dharwadkar ve Dean (1999) tarafından geliştirilen ve Kalağan (2009) tarafından Türkçeye uyarlanmış olan“Örgütsel Sinizm Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman sıralama katsayısı korelasyonu ve regresyon testleri kullanılmıştır. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin örgütsel adalet algılarının ortalamanın üzerinde olduğu ve benzer şekilde öğretmenlerin orta seviyede örgütsel sinizm tutumları olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel adalet algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasında negatif yönde, orta düzeyde, anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CORRELATION BETWEEN CLASSROOM TEACHERS' ORGANIZATIONAL JUSTICE PERCEPTION AND ORGANIZATIONAL CYNICISM ATTITUDES Tufan Uludağ Yüksek Lisans, Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tez Danışmanı: Prof. Dr. Yusuf CERİT September-2018, 64 + VII Pages In recent periods it is seen that organizational justice and organizational cynicism have come to the fore in the organization and management studies. The subject of this study is the reflections of these concepts in the field of education. The aim of this study is to examine the relationship between organizational teachers' perceptions of organizational justice and organizational cynicism. The data of this study were obtained from 231 elementary teachers who work in elementary schools in Kağıthane, İstanbul. Organizational Justice Scale, developed by Niehoff and Moorman (1993) and adapted into Turkish by Yıldırım (2012), was used to determine the perceptions of organizational justice; Organizational Cynicism Scale, which was developed by Brandes, Dharwadkar and Dean (1999) and adapted to Turkish by Kalağan (2009), was used to determine organizational cynicism attitudes of elementary teachers. "Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman correlation coefficient and regression tests were used to analyze the data. In this study, it was found that elementary teachers' perceptions of organizational justice were above average and similarly, teachers have moderate organizational cynicism attitudes. A negative directional, moderate and a significiant relationship was found between the teachers' organizational justice perceptions and organizational cynicism attitudes.