Çalışanların pygmalion algısının motivasyon üzerindeki etkisinde özyeterlilik ve liderliğin aracı rolü: TRB1 bölgesi sağlık çalışanları araştırması
The intermediary role of self-efficacy and leadership on the effect of the pygmalion perception of the workers upon motivation: TRB1 region healthcare staff research
  1. Tez No: 520216
  2. Yazar: ERAY EKİN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET DÜŞÜKCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Hastane, Pygmalion Algısı, Özyeterlilik, Golem Algısı, Galetea Algısı, Health Care, Hospital, Pygmalion Perception, Self-Efficacy, Golem Perception, Galetea Perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Doktora Tezi Çalışanların Pygmalion Algısının Motivasyon Üzerindeki Etkisinde Özyeterlilik ve Liderliğin Aracı Rolü: TRB1 Bölgesi Sağlık Çalışanları Araştırması Eray Ekin SEZGİN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı ELAZIĞ – 2018, Sayfa: XIV+144 Küreselleşen dünyada sağlık endüstri pazarında sağlık hizmetlerinin özellikle de hastanelerin başarılı olabilmesi ve rekabet üstünlüğünü sağlayabilmesi için teknolojilerini hızla geliştirmesi, yönetim yaklaşımlarını değiştirmesi ve işgücü arzının yapısal olarak değiştirerek insan kaynağına tamamen farklı bir bakış açısı ile yaklaşması gerekmektedir. Geçmişten günümüze iş hayatının dinamizmi içinde ağır rekabet şartları karşısında hastanelerin yaşamlarını sürdürebilmesi bazı anahtar unsurlara bağlıdır ve sağlık işletmeleri için bu anahtar unsur insandır. Gerek hizmet talep eden taraf, gerekse hizmeti sunan taraf olarak karşılıklı memnuniyetin sağlanabilmesi muhakkak ki bu süreçte hastanelerde yönetsel olarak doğru adımların atılmasıyla yakından ilgilidir. Bu yönetsel süreçte yöneticilerin rollerini etkin bir şekilde gerçekleştirebilmelerinde onlara katkı sağlayacak olan Pygmalion Algısı'nın, sağlık hizmetlerinde oluşabilmesi ise yöneticilerin sağlık çalışanlarının gelişimlerine katkı sağlayabilmesi ile mümkün olabilecektir. Pygmalion Algısı'nın literatürde olumlu sonuçlarının alınması, sağlık sektöründe de yararlı olabileceği düşüncesini doğurmuştur. Bu kapsamda gerçekleştirilen araştırmanın amacı, yönetici beklentilerinin sağlık çalışanları tarafından algılanmasının, sağlık çalışanlarının motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek için ayrıntılı literatür taraması yapılmış ve TRB1 Bölgesi (Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli) illerindeki kamu-özel hastanelerinde görev yapan 414 sağlık çalışanının katılımıyla model uygulanmıştır. Araştırmada veriler, birinci dereceden veri toplamada yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan“anket yöntemiyle”toplanmıştır ve hastanelerde sağlık çalışanlarına doğrudan ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre, yönetici beklentilerine dair çalışan algılarının pygmalion algısı kapsamında kendi motivasyonları üzerinde bir etkisinin olduğu saptanmıştır. Yapılan analizlerde liderlik ve özyeterlilik ölçeklerinin de sağlık çalışanının motivasyonunu etkilediği ve yönetici beklentilerine dair sağlık çalışanının algıları ile sağlık çalışanın motivasyonu arasında liderlik ve özyeterliliğin aracılık rolü oynadığı ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctorate Thesis The Intermediary Role of Self-Efficacy and Leadership on the Effect of the Pygmalion Perception of the Workers upon Motivation: TRB1 Region Healthcare Staff Research Eray Ekin SEZGİN The University Of Fırat The Institute Of Social Science Department of Health Management ELAZIĞ – 2018, Page: XIV+144 Healthcare services and especially the hospitals need to improve their technology rapidly, change their management mentality and approach to human resource with a totally different perspective by changing labor force structurally to be successful and to provide a competitive advantage at the health industry market in the globalizing world. The maintenance of the hospitals in the dynamism of business life against difficult competition conditions has been based on some factors from past to present and the key factor for health businesses is human. The ability to provide mutual satisfaction both on the side of the demandant and supplier is without doubt closely related to taking the right executive steps at the hospitals during this process. The occurrence of Pygmalion Perception, which helps to managers to carry out their roles effectively during this executive process, in health services can be possible if the managers can contribute to the development of healthcare staff. The fact that positive results of Pygmalion Perception have been obtained in literature has brought about the idea that it may be beneficial at health sector, as well. The purpose of the research carried out in this context is to examine the effect of the perception of the manager expectations by the healthcare staff on the motivation of health workers. A detailed literature review has been made and the model has been applied together with the participation of 414 health workers working at public-private hospitals in TRB1 region (Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli) to actualize the purpose of the study. In the study, the data has been collected via“survey method,”a method used commonly for gathering first-rank data, and the healthcare staff at the hospitals has been reached directly. According to the findings of the research, it has been detected that the perception of the workers as to the expectations of the managers have an effect on their motivation within the context of Pygmalion perception. In the analyses conducted, it is seen that leadership scales and self-efficacy, too, affect the motivation of the health workers and it has been proved that leadership and self-efficacy have an intermediary role between the perception of health workers about manager expectations and the motivation of the health workers.