Hazret-i Pehlevân Ata Aleyhi'r-rahme kitâbı (Giriş, transkripsiyonlu metin, gramatikal dizin-sözlük)
Hazret-i Pehlevân ata Aleyhi'r-rahme kitâbi (Introductory chapter, transcriptional text, grammatical index-dictionary)
  1. Tez No: 520310
  2. Yazar: ERHAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağatay Türkçesi, Menâkıbnâme, Hazret-i Pehlevân Ata Aleyhi'r-rahme Kitâbı, Muhmûd Pehlevân Ata, Chagatai Turkish, Menâkıbnâme, Hazret-i Pehlevân Ata Aleyhi'r-rahme Kitâbı, Mahmûd Pehlevân Ata
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Çağatay Türkçesi'nin son döneminde kaleme alınmış olan, Hazret-i Pehlevân Ata Aleyhi'r-rahme Kitâbı adlı menâkıbnâme türündeki eser ile ilgilidir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Çağatay Türkçesi, menâkıbnâmeler ve Mahmûd Pehlevân Ata'nın târihî ve menkıbevî şahsiyeti ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmamıza konu olan eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Eser, Özbekistan Fenler Akademisi'nin Ebu Reyhan Birûnî Namındaki Şarkşinaslık Enstitüsü Kütüphanesi'nin El Yazmalar Bölümü'nde 125 numara ile kayıtlıdır. Üçüncü bölümde metnin dizini ve sözlüğü hazırlanmıştır. Dizin hazırlanırken R. Rahmeti Arat'ın Kutadgu Bilig adlı çalışmasındaki dilbilgisi sıralaması esas alınmıştır. Metinde geçen özel adlar; kişi adları ve yer adları olarak ayrı başlıklar altında incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise metnin tıpkıbasımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work, which is prepared as a graduate thesis, is related to the work in the type of menâkıbnâme called Hazret-i Pehlevân Ata Aleyhi'r-rahme Kitâbı which has been taken in the last period of Chagatai Turkish. The study consists of four parts. In the first chapter, Chagatai Turkish, menâkıbnâmes and information about the historical and secular personality of Mahmûd Pehlevân Ata are given. In the second part, the work which is the subject of my work is given as a transcriptional text. The work is registered with the number 125 in the Handwriting Department of the Library of Oriental Institute in the name of Ebu Reyhan Birûnî of the Science Academy of Uzbekistan. In the third chapter, the text and the dictionary of the text are prepared. While the index was being prepared, the grammar ordering of R. Rahmeti Arat's work Kutadgu Bilig was taken as basis. The custom name in the text; are examined under separate headings as person names and place names. In the fourth section, the same text is printed.