Doğum korkusu yaşayan gebelere verilen doğuma hazırlık eğitimi ve kolcaba'nın konfor kuramına göre yapılandırılmış hemşirelik bakımının doğum korkusu, deneyimi, sonuçları ve konforuna etkisi
The effect of the childbirth education class and nursing care developed according to kolcaba's theory of comfort given to pregnant women who have the fear of birth on the fear of birth, birth experience, outcomes and comfort
- Tez No: 520374
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YANGIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aralıksız doğum desteği, Doğuma hazırlık eğitimi, Doğum korkusu, Hemşirelik teorisi, Konfor kuramı
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Amaç: Bu araştırmada doğum korkusu yaşayan gebelere verilen doğuma hazırlık eğitimi ve Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na göre yapılandırılmış hemşirelik bakımının doğum korkusu, deneyimi, sonuçları ve konforuna etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma randomize kontrollü, tek kör ve deneysel bir araştırmadır. Araştırma 21 girişim, 25 kontrol olmak üzere 46 kadın ile yürütülmüştür. Girişim grubuna doğuma hazırlık eğitimi ve doğumda Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na göre yapılandırılmış hemşirelik bakımı verilmiştir. Kontrol grubuna ise gebelikte doğuma hazırlık eğitimi kitapçığı ve doğumda standart bakım verilmiştir. Araştırmanın verileri, Wijma Doğum Beklentisi Ölçeği A ve B versiyonları, Konfor Davranışları Kontrol Listesi, Genel Konfor Ölçeği, Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği ve Postpartum Emzirme Özyeterlilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve non parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Girişim grubunun eğitim sonrası doğum korkusu seviyeleri anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p=0.000). Doğum şekli açısından gruplar arasında farklılık bulunmamıştır. Girişim grubundaki gebelerin kontrol grubundaki gebelere kıyasla doğumlarının latent ve aktif fazının daha kısa (p=0.002), ağrı skorlarının daha düşük (p=0.000), doğum konforlarının daha yüksek (p=0.002), yenidoğan APGAR skorlarının daha yüksek (p=0.034), doğumda uygulanan müdahale oranlarının daha düşük(p=0.04), doğum deneyimlerinin daha olumlu (p=0.001), anne bebek bağlanma düzeylerinin daha yüksek (p=0.000) ve postpartum emzirme özyeterlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.000). Sonuçlar: Doğum korkusu yaşayan primipar gebelere verilen doğuma hazırlık eğitiminin ve Kolcaba'nın Konfor Kuramı'na göre yapılandırılmış hemşirelik bakımının, doğum korkusunu azaltmada, doğum sonuçlarını iyileştirmede, doğumda ve doğum sonu dönemde konforu artırmada, olumlu doğum deneyimi geliştirmede, anne bebek bağlanma ve emzirme özyeterlilik düzeyini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the effect of the birth preparation training given to pregnant women who have the fear of birth and the effect of nursing care developed according to Kolcaba's theory of comfort on the fear of birth, birth experience, outcomes and comfort. Method: This research is a randomized controlled, single-blind and experimental study. The research was carried out with 46 women, including 21 in intervention group and 25 in control group. The intervention group received the birth preparation training, and a nursing care at birth developed according to Kolcaba's Theory of Comfort. The control group received the birth preparation training booklet and a standard care at birth. The data of the study were collected using the Wijma Delivery Expectancy Questionnaire Version A and B, the Comfort Behavior Checklist, the General Comfort Questionnaire, the Mother-to-Infant Bonding Scale, and the Postpartum Breastfeeding Self-efficacy Scale. Non-parametric tests were used in the analysis of the data.