Hemşirelerin çatışma yönetim stilleri ve etkileyen faktörlerin incelenmesi: Alanya örneği
Nurses' conflict management styles and effecting factors: Alanya sample
- Tez No: 520380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: akranlarla çatışma, çatışma, çatışma yönetim stilleri, hemşirelik, üstlerle çatışma, conflict, conflict management styles, conflict with peers, conflict with superiors, nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı hemşirelerin üstleri ve akranları ile yaşadıkları çatışmalarda kullandıkları çatışma yönetim stillerini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Araştırma Antalya ili Alanya ilçesinde hizmet veren bir özel ve kamu hastanesinde çalışan, araştırmaya katılmaya gönüllü veri toplama sürecinde raporlu ve izinli olmayan 136 hemşire ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu ve Rahim Örgütsel Çatışma Envanteri II-A ve II-C formları kullanılmıştır. Veriler SPSS 17,0 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, t testi, tek yönlü Varyans analizi (ANOVA), Kruskall-Wallis analizi ve Cronbach Alpha katsayısı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada hemşirelerin sırasıyla en çok iletişim yetersizliğinden, aşırı iş yükünden, görev ve yetki belirsizliğinden dolayı çatışma yaşadıkları saptanmıştır. Hemşirelerin üstleriyle çatışmalarında en çok uzlaşma stilini, en az hükmetme stilini, hemşirelerin akranları ile çatışmalarında ise en çok bütünleştirme stilini, en az kaçınma stilini kullandıkları saptanmıştır. Hemşirelerin üstleriyle çatışmalarında kullandıkları stillerin eğitim, pozisyon, mesleki deneyim süresi, sosyoekonomik durum, çatışma yönetiminde kendini başarılı bulma durumu, kurumdan ayrılma düşüncesi ve mesleği bırakma düşüncesine göre farklılaştığı; akranlarıyla çatışmalarında kullandıkları stillerin ise cinsiyet, eğitim durumu ve çalışılan kuruma göre farklılaştığı bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelerin üstleri ve akranları ile çatışmalarında farklı çatışma yönetimi stillerini kullandıkları ve bu stillerin bazı demografik özelliklere göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the research is to determine the conflict management styles and factors that nurses utilize to deal with conflicts with their superiors and peers. Method: The study was conducted with 136 nurses working in a private and public hospital in Alanya, Antalya, who were not on annual or sick leave and who volunteered in the voluntary data collection process to participate in the survey. A Personal Information Form and Rahim Organizational Conflict Inventory II-A and II-C forms were used to collect data. The data were analyzed with SPSS 17.0 statistical package program. Frequency, percentage distribution, arithmetic average, t test, variance analysis (ANOVA), Kruskall-Wallis analysis and Cronbach Alpha coefficient were used in the analysis of the data. Results: It was concluded that the nurses had conflicts due to insufficient communication, work burden and uncertainty of authority, respectively. It was also found that the nurses used the compromise style most frequently, the dominant style the least frequently. It was further reported that in their conflicts with their peers, they used integration style most frequently and avoidance style least frequently. They used a variety of conflict management styles in conflicts with their superiors depending on educational status, position at work, socioeconomical status, self-esteem in conflict management, duration of professional service, intent to leave the institution, and intent to leave job while the conflict management styles in conflicts with their peers differed according to gender, educational status and workplace. Conclusion: It was reported that nurses used different conflict management styles in their conflicts with their superiors and peers, and these styles varied according to certain demographic characteristics.