Burunda deviasyon ameliyatının aerobik performansa etkisi
Effect of septal deviation surgery on aerobic performance
  1. Tez No: 520392
  2. Yazar: BİRGÜL ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA MELEKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: burun, deviasyon, aerobik kapasite, oksijen tüketimi, septoplasti, Nasal, deviation, aerobic capacity, oxygen comsumption, septoplasty
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı burunda deviasyon ameliyatının sporcuların aerobik performansları üzerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Polikliniğine burun tıkanıklığı şikayetleri ile başvuran ve cerrahi operasyon kararı alan 11 gönüllü; deney grubu olarak ve benzer fiziksel aktivite düzeyine sahip 11 eşleştirilmiş gönüllü; kontrol grubu olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan gönüllülerin antropometrik değerleri, burun tıkanıklık düzeyleri ve aerobik performansa yönelik parametreleri ölçülmüştür. Gönüllülerin ameliyat öncesi ve sonrası değerleri istatistiksel olarak SPSS 24 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan ameliyat grubunun aerobik ilk test değerleri son test değerleriyle kıyaslandığında, oksijen tüketimi değerlerinde düşüş görülürken maksimal ventilasyon, maksimal tidal volüm ve soluk rezervi değerlerinde artış gözlemlenmiştir. Ayrıca gönüllülerin burun tıkanıklığına yönelik skala değerlerinde de düşüş görülerek yaşam kalitelerinin arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Burun ameliyatları sonucunda sporcuların aerobik test değerlerine bakıldığında; maksimal tidal volüm, solunum değişim oranı ve maksimal ventilasyon değerlerinde artış görülmüştür. Sporcuların oksijen tüketimleri düşerek az oksijenle daha uzun iş yapmışlardır. Ameliyat grubunun nasal obstrüksiyon semptom değerlendirme (NOSE) ve Epworth uykululuk (EPS) skalaları sonucunda yaşam kalitelerinin arttığı gözlemlenmiştir. Cerrahi operasyon sonrasında ortaya konan iş yükü artarken vücut daha ekonomik çalışma kapasitesi sağlamıştır. Bu veriler doğrultusunda özellikle deviasyonu olan sporcuların aerobik kapasitelerini arttırmaları için cerrahi operasyonların etkili olabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to examine the effects of deviation surgery on aerobic performances of athletes. Method: Eleven volunteers, who admitted to Otolaryngology Polyclinic of Akdeniz University Hospital with complaints of nasal obstruction and decision of surgical operation, and 11 paired volunteers with the same level of physical activity participated in this study as the experimental and control groups respectively. The anthropometric values, nasal obstruction level measurements and parameters for aerobic performances of the volunteers participating in the study were obtained. SPSS 24 package program was used to evaluate pre- and post-operative values. Result: When pre- and post-operative measurements were compared in the experimental group regarding aerobic parameters, decrease in oxygen consumption and increase in maximal ventilation, maximal tidal volume and pale reserve were noted. Additionally, the Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) and Epworth Sleepiness Scale (EPS) values in experimental group decreased which means the quality of their life improved. Conclusion: When the aerobic test values of athletes in experimental group were examined after nose operations, increase in maximal tidal volume, respiratory rate of change, and maximal ventilation were observed. Their oxygen consumption decreased and they worked longer with less oxygen. When Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) and Epworth Sleepiness (EPS) Scale results were evaluated, an improvement in the quality of life was noted in experimental group. After surgery, as the workload increased, the athletes' bodies showed more economical working capacity. In conclusion, it can be suggested that surgical operations can be effective in order to increase aerobic capacity and quality of life of athletes suffering from nasal deviation.