Kronik otitis medialı hastalarda mastoidektomi ameliyatının otolitik organ fonksiyonlarına etkisi
The effect of mastoidectomy on otolithic organ functions in patients with chronic otitis media
- Tez No: 829056
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERDEM ÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Benign paroksismal pozisyonel vertigo, Kova testi, Mastoidektomi, Subjektif visual vertikal, Vestibüler testler, Benign paroxysmal positional vertigo, Bucket test, Mastoidectomy, Subjective visual vertical, Vestibular tests
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
KRONİK OTİTİS MEDİALI HASTALARDA MASTOİDEKTOMİ AMELİYATININ OTOLİTİK ORGAN FONKSİYONLARINA ETKİSİ ÖZET Amaç: Mastoidektomi ameliyatı sırasında tur kullanımının özellikle yüksek frekansları etkileyen işitme kaybına neden olduğu bilinmektedir ancak iç kulakta gerçekleşen hasarın vestibüler sistemi ne derecede etkilediği net bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı mastoidektomi ameliyatı sırasında tur kullanımının otolitik organ fonksiyonlarına ve benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) oluşumuna etkisini prospektif olarak objektif vestibüler testler ile araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Nisan 2021 ve Nisan 2023 tarihleri arasında kulak akıntısı ve işitme kaybı gibi şikayetler ile kulak burun boğaz polikliniğine başvuran; mikroskobik muayene, odyolojik ve radyolojik tetkikler ile kronik otitis media tanısı alıp mastoidektomi ameliyatı yapılan 45 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Preoperatif santral veya periferik kaynaklı vestibüler hastalığı olan, radyolojik olarak iç kulak yapılarında anatomik bütünlüğün bozuk olduğu ve revizyon ameliyatı yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Preoperatif, postoperatif 1. gün, 3.gün, 5.gün, 7. gün ve 1. ayda akıllı telefon destekli kova testi ile subjektif visual vertikal sapma açısı ölçüldü. Preoperatif ve postoperatif 7.günde videonistagmografi (VNG) ile gaze, skew deviasyon, Dix-Hallpike ve supin Roll testi yapıldı. Hastaların subjektif şikayetleri postoperatif 1. ayda ''Vertigo Dizziness Imbalance – Semptom Skorlaması (VDISS)'' ile değerlendirildi. Preoperatif ve postoperatif 3. ayda yüksek frekansları da içeren saf ses odyometri testi yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 26'sı (%57,8) erkek, 19'u (%42,2) kadın olmak üzere toplam 45 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 46,3 ± 11,9 (18-65) bulundu. 36 (%80) hastaya canal wall down timpanomastoidektomi, 9 (%20) hastaya intact canal wall timpanomastoidektomi ameliyatı yapıldı. Postoperatif birinci haftada yapılan VNG ile BPPV geliştiği tespit edilen 14 (%31,1) hastanın 9'unda (%20) ipsilateral, 4'ünde (%8,9) kontralateral kulağın ve 1'inde (%2,2) her iki kulağının da etkilendiği görüldü. En sık ipsilateral lateral kanal BPPV (%57,1) saptandı. Tüm hastaların preoperatif ve vi postoperatif gaze ve skew deviasyon testlerinde anlamlı bulgu izlenmedi. Hastaların kova testinde vertikal düzlemden sapma derecelerinin preoperatif ölçümler ile kıyaslandığında postoperatif 1. gün, 3. gün, 5. gün ve 7. günlerde anlamlı olarak arttığı ancak 1. ayda düzeldiği izlendi. Sapma açısının en fazla olduğu 3. günde ortalama 1.2 derece bulunmuştur. Postoperatif BPPV gelişen hastaların VDI-SS değerleri, BPPV gelişmeyen hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Odyometri testinde kemik yolunda 500 Hz (p=0,026) ve 2000 Hz (p=0,028); hava yolunda 10000 Hz (p=0,028) ve 12500 Hz (p=0,041) saf ses eşiklerinde istatistiksel olarak anlamlı yükseliş bulundu. Sonuç: Mastoidektomi ameliyatı sırasında tur kullanımı BPPV ve özellikle yüksek frekanslarda işitme kaybı gelişimi için bir risk faktörü olabilir, ancak otolitik organ fonksiyonlarını geçici ve subklinik düzeyde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MASTOIDECTOMY ON OTOLITHIC ORGAN FUNCTIONS IN PATIENTS WITH CHRONIC OTITIS MEDIA ABSTRACT Aim: The use of drills during mastoidectomy surgery is known to cause hearing loss, especially affecting high frequencies. However, the extent to which the damage to the inner ear affects the vestibular system remains unclear. The aim of this study was to prospectively investigate the effect of drill use during mastoidectomy surgery on otolithic organ functions and benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) formation with objective vestibular tests. Materials and Methods: Between April 2021 and April 2023, 45 adult patients, who presented with complaints of ear discharge and hearing loss to the otorhinolaryngology outpatient clinic, and who received a diagnosis of chronic otitis media following microscopic examination, audiologic and radiologic assessments, and subsequently underwent mastoidectomy surgery, were the subjects of this study. Patients with preoperative vestibular disease of central or peripheral origin, radiologically disrupted anatomical integrity of the inner ear structures, and patients who underwent revision surgery were excluded. Subjective visual vertical deflection angle was measured preoperatively, postoperatively on day 1, day 3, day 5, day 7, and month 1 with a smartphone-assisted bucket test. Gaze, skew deviation, Dix-Hallpike and supine roll tests were performed with videonystagmography (VNG) preoperatively and on postoperative day 7. Subjective complaints of the patients were evaluated with“Vertigo Dizziness Imbalance- Symptom Scoring (VDI-SS)”at postoperative 1st month. Pure tone audiometry test including high frequencies was performed preoperatively and at 3 months postoperatively. Results: The study comprised a total of 45 patients, with 26 (57.8%) being male and 19 (42.2%) female participants. The average age of the participants was 46.3 years, with a standard deviation of 11.9 years, and the age range spanned from 18 to 65 years. 36 (80%) patients underwent canal wall down tympanomastoidectomy and 9 (20%) patients underwent intact canal wall tympanomastoidectomy. Videonystagmography conducted at the first postoperative week revealed that, among viii the 14 patients diagnosed with BBPV, 9 (20%) had BPPV affecting the ipsilateral ear, 4 (8.9%) had it affecting the contralateral ear, and 1 (2.2%) had BPPV affecting both ears. This accounts for 31.1% of the patients in the study. The most common type was ipsilateral lateral canal BPPV (57.1%). Preoperative and postoperative gaze and skew deviation tests of all patients revealed no significant findings. When compared with preoperative measurements, the degree of deviation from the vertical plane in the bucket test increased significantly on postoperative days 1, 3, 5 and 7, but returned to baseline levels by the 1-month follow-up. The angle of deviation reached its peak on day 3, with an average of 1.2 degrees. The VDI-SS values of patients who developed postoperative BPPV were statistically significant, while those patients who did not develop BPPV did not exhibit statistical significance. In the audiometry test, statistically significant increases were observed in pure tone thresholds at 500 Hz (p=0.026), 2000 Hz (p=0.028) in the bone pathway and 10000 Hz (p=0.028) and 12500 Hz (p=0.041) in the air pathway. Conclusion: The use of drills during mastoidectomy surgery may constitute a risk factor for the development of BPPV and hearing loss, especially at high frequencies, yet its influence on otolithic organ function appears to be both transient and subclinical.