Ayak kısaltma ve havlu toplama egzersizlerinin ayağın pedobarografik parametreleri ve denge üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of short foot and towel curl exercises on foot pedobarographic parameters and balance
- Tez No: 520432
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Foot, foot core system, intrinsic foot muscles, short foot exercise, towel curl exercise, pedobarografic evulation, balance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı havlu toplama egzersizleri ve ayak kısaltma egzersizlerinin ayağın pedobarografik parametreleri ve denge üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören sağlıklı, gönüllü ve dahil edilme kriterlerini taşıyan yaş ortalamaları 20,65±2,41 yıl olan toplam 91 öğrenci katıldı (63 kadın, 28 erkek) Katılımcılar randomize olarak Ayak Kısaltma Egzersizi Grubu, Havlu Toplama Egzersizi Grubu ve Kontrol Gruplarına ayrıldı. Olguların demografik bilgileri kaydedildi, ayak numarası ölçümü, naviküler düşme testi, metatarsal genişlik ölçümü, statik ve dinamik pedobarografik değerlendirmeler ve denge değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirmesi tamamlanan katılımcılar dahil oldukları egzersiz grubuna göre 4 hafta boyunca fizyoterapist gözetiminde egzersizlerini uyguladı. Dört haftalık süpervize egzersiz programının tamamlanmasından sonra tüm gruplarda başlangıç değerlendirmelerinin tamamı tekrarlandı. Sonuçlar: Dört haftalık egzersiz programı sonucunda Ayak Kısaltma ve Havlu Toplama Egzersizi Grubu'nda naviküler düşme miktarında azalma, statik ve dinamik denge skorlarında iyileşme görüldü (p=0.000). Dinamik pedobarografik değerlendirmede dominant ayağa ait total yükleme skoru her iki grupta da tedavi öncesi ve sonrası değerler arasında anlamlı şekilde farklıydı (p0.05). Tartışma: Çalışmanın sonuçları her iki egzersizin de naviküler düşme miktarını ve denge skorlarını olumlu etkilediğini gösterdi. Fakat ayak kısaltma egzersizi özellikle dominant ayak naviküler düşme miktarı ve dominant ayağa ait tek ayak üzerinde statik denge skorunda daha fazla iyileşme sağladı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the study was to compare the effects of towel curl exercises and short foot exercises on pedobarographic parameters and balance. Method: 91 healthy students (63 females, 28 males) with mean age of 20,65±2,41 years who attend to Muğla Sıtkı Koçman University, Faculty of Health Sciences and met the inclusion criteria and volunteered to participate included in the study. Participants were randomly divided into, Short Foot Exercise, Towel Curl Exercise and Control Groups. Participant's demographic information were recorded, foot number measurement, navicular drop test, metatarsal width measurement, static and dynamic pedobarographic evaluations, and the balance evaluation were performed. Following the initial assessment, participants performed the exercises that they were assigned to under the supervision of a physiotherapist for 4 weeks. After the completion of 4 weeks supervised exercise program all the initial assessments were repeated in all groups. Results: As a result of the 4-week exercise program, reduction of navicular drop (p=0.000) and improvement of static and dynamic balance scores were observed in Short Foot and Towel Curl Exercise Groups (p=0.000). In the dynamic pedobarographic evaluation, pre and posttreatment values for the total loading score of the dominant leg in both groups were significantly different (p0.05). Discussion: Results of the study showed that both exercise types positively affected the amount of navicular drop and balance scores. However, short foot exercises provided more improvement, especially on the dominant foot navicular drop amount and the static balance score on the single foot of the dominant leg.