Nonsteroid antienflamatuar veya antibiyotik ilaveli kalsiyum hidroksitin periapikal lezyonlardan nükleer faktör kappa b ligandı ve osteoprotegerin salınımı üzerine etkisi: Prospektif randomize klinik çalışma
Effect of calcium hydroxide alone or in combination with ibuprofen and ciprofloxacin on nuclear factor kappa b ligand and osteoprotegerin level in periapical lesions: A randomized controlled clinical study
- Tez No: 520460
- Danışmanlar: DOÇ. ERTUĞRUL KARATAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periapikal lezyon, RANKL, OPG, Kanal içi ilaç, Kalsiyum hidroksit, İbuprofen, Siprofloksasin, Periapical lesion, RANKL, OPG, Intracanal medicament, Calcium hydroxide, Ibuprofen, Ciprofloxacin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kanal yenileme işleminde kullanılan nonsteroid antiinflamatuar veya antibiyotik ilaveli kalsiyum hidroksit patının, periapikal lezyonlardan nükleer faktör kappa B ligandı (RANKL) ve osteoprotegerin (OPG) salınımı üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve metot: Çalışmaya dahil edilen 66 hasta bir internet programı yardımı ile kullanılan kanal içi ilaca göre randomize olarak üç gruba ayrıldı: Ca(OH)2, Ca(OH)2+İbuprofen ve Ca(OH)2+Siprofloksasin. Guta perkalarlar kök kanallarından uzaklaştırıldıktan sonra, RANKL ve OPG örnekleri 3 adet kağıt kon kullanılarak dişlerin apikal dokularındaki interstisyel sıvılarından elde edildi. İkinci seans, medikamanlar kanaldan uzaklaştırıldı ve ikinci örnekler aynı metotla alındı. Tedavi öncesi ve sonrası RANKL ve OPG seviyeleri ELISA testi ile belirlendi ve RANKL/OPG oranı hesaplandı. Bulgular: Tüm gruplardaki grup içi analizlerde tedavi öncesi ve tedavi sonrası RANKL/OPG oranlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Her bir gruptaki RANKL/OPG oranının yüzdelik değişimi kullanılarak gruplar arası karşılaştırma yapılmış, gruplar arasında RANKL/OPG oranlarındaki yüzdelik değişim açısından da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sınırlamaları dahilinde, Ca(OH)2 patına ibuprofen veya siprofloksasin ilavesinin RANKL / OPG düzeyini düşürmek için ekstra bir fayda sağlamadığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to compare pure Ca(OH)2, Ca(OH)2 + ibuprofen and Ca(OH)2 + ciprofloxacin in terms of Nuclear Factor Kappa B Ligand and Osteoprotegerin level in periapical lesions. Material and method: Sixty-six patients were randomly divided into three groups using a web program according to the medication selected: Ca(OH)2, Ca(OH)2+ Ibuprofen, Ca(OH)2+Ciprofloxacin. After removing gutta-percha from the root canals, the RANKL and OPG samples were taken from the interstitial fluid of the apical tissues using three paper points. At the second appointment, medicaments were removed and second sampling was performed using the same method. The RANKL and OPG levels were measured by enzyme-linked immunosorbent assay and RANKL / OPG ratio were calculated. Results: Intra-group analyses revealed that there was no statistically significant difference between pre-treatment and post-treatment RANKL/OPG ratios. Intergroup analyses were made using the percentage change of RANKL / OPG ratio between pre and post-treatment levels and revealed that there was no statistically significant difference among the groups. Conclusion: Within the limitations of the present study, it can be concluded that addition of ibuprofen or ciprofloxacin to the Ca(OH)2 paste does not provide extra benefit in terms of lowering RANKL/OPG level.