West African migration through North Africa to Europe
Avrupa'ya Kuzey Afrika üzerinden Batı Afrikalı göçü
- Tez No: 520502
- Danışmanlar: PROF. DR. Hatice Deniz YÜKSEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Afrika göçü, mülteci, beyin göçü ve beyin kazanımı, düzensiz ve transit göç, Göç ve Kalkınma, Göç Yönetimi, West African Migration, Refugee, Brain-drain and brain-gain, Irregular and Transit Migration, Migration and Development, Migration Management
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yüzyıllar önce, Batı Afrikalıların Mağreb'e göçü sadece mal ticareti yoluyla idi. 21. Yüzyılda ise Batı Afrikalıların Mağreb ülkelerine Sahra çölünü aşarak yaptıkları göç ile Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) ulaşmak için yaptıkları göçün örüntüleri ve yoğunluğu ticaret amaçlı olmaktan çoktan çıkmış durumda. Bu göçler, Afrika kıtasından olan göçlerin en önemli türü haline gelmiş durumda. Yüksek lisans tezimin amacı, Batı Afrika'dan Kuzey Afrika ve Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne yönelen göçlerin nedenlerini, yollarını ve sonuçlarını araştırmak olacak. Kullandığım yöntem, kitapların, makalelerin ve dergilerin ikincil analizine dayanıyor. Araştırmalar gösteriyor ki, Batı Afrikalıların yurtdışına göçüne neden olan faktürler arasında siyasi istikrarsızlık, iç çatışmalar, işsizlik ve yoksulluk, Afrika'da sınırların geçirgen olması ve küreselleşme yer alıyor. Gerçekte, çoğu göçmen ve mülteci için, Mağreb'den AB'ye geçiş, bu uzun yolculuk boyunca insan hayatını tehdit eden ve tehlikeli durumlarla doludur. Batı Afrikalıların Avrupa'ya yönelik göç örüntüleri ve yolları (genelde düzensiz göç), Kuzey Afrika'ya ve Avrupa'ya ulaşmak için Sahra Çölünü aşarken ve Akdeniz'i aşarken birçok göçmenlerin ölmesine yol açan tehlikelerle doludur. Avrupa'ya yönelik Batı Afrika göçü, hem göç veren hem de göç alan ülkeler için sosyo-ekonomik açıdan yararlıdır. Bu göç, Avrupa ülkeleri için emek arzını ve verimliliği artırır, Batı Afrika ülkeleri için ise göçmenlerin gönderdiği dövizi artırır ve iyi ihtimalle kalkınmaya da katkıda bulunur. Ancak, göç veren ülkelerde beyin göçüne ve göç alan ülkelerde ise sosyo-ekonomik risklere ve güvensizliğe de yol açar.
Özet (Çeviri)
Centuries ago, West African migration to the Maghreb states was based only on the trans-Saharan trade in basic commodities. In the 21st century however, the wave and frequency of West Africans migrating to the Maghreb states via the trans-Saharan route, and via Turkey in order to reach the European Union (EU) has been out of the scope of trade, making it the main form of migration from the continent in recent times. The aim of my Master Thesis is to ascertain the causes, course and effects of West African migration to the EU via North Africa and Turkey. The method that I used is secondary source analysis of books, articles and journals. Research shows that political instability, civil conflicts, unemployment and poverty, porous borders in Africa and globalization are some of the factors provoking West African emigration abroad. In fact for most migrants and refugees, the passage to the Maghreb and to the EU is riddled with dangerous and life-threatening situations at various stages of their lengthy journey. Patterns/routes of West African migration to Europe (mostly irregular migration) is characterized with life threatening situation and death of migrants in the Trans-Saharan and Trans-Mediterranean routes to North Africa and to Europe. West African migration to Europe is beneficial to both the sending and receiving countries socio-economically via increasing labor supply and productivity for the latter, and increasing remittances, and hopefully also contributing to development in the former. However, brain-drain in sending countries and socio-economic threat and insecurity in destination countries are other negative consequences.