Daylighting and its effects on interior atmospheres
Doğal aydınlatma ve mekan atmosferlerine etkileri
  1. Tez No: 52064
  2. Yazar: AYŞE BANU TEVFİKLER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Gün Işığı, Güneş Işığı, Doğal Aydınlatma, Sübjektif İzlenimler. iv, Daylight, Sunlight, Natural Lighting, Subjective Impressions. iii
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DO?AL AYDINLATMA VE MEKAN ATMOSFERLERİNE ETKİLERİ Ayşe Banu Tevfikler İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Eylül, 1996 Bu çalışmada, doğal aydınlatma, ve bunun mekan atmosferine olan etkisi ele alınmıştır. Bu amaçla, gün ışığının binada bir tasarım unsuru olarak kullanılması incelenmiştir. Bunun için, gün ışığının mekan içindeki etkisini ve dağılımını etkileyen unsurlar ortaya konmuştur. Varolan doğal ışığı içeriye aktarmada bir araç olan bina açıklıkları detaylı olarak incelenmiştir. Önceden, araştırmalar sonucu statistiksel yöntemlerle belirlenen, ve kullanılan ışık modellerinin sonucu oluştuğu söylenilen bazı sübjektif mekansal izlenimlerin, doğal ışık kullanılarak da sağlanabilirliği araştırılmıştır. Doğal aydınlatma yöntemlerinin kullanıldığı değişik bina örnekleri seçilmiş, ve bu aydınlatma şekillerinin sonucu oluşmuş etkilerin, belirlenmiş mekan izlenimlerini verebilirlikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DAYLIGHTING AND ITS EFFECTS ON INTERIOR ATMOSPHERES Ayşe Banu Tevfikler M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener September, 1996 In this work, daylighting has been studied from its effect on the interior atmosphere point of view. This required investigating the scope that it can be employed as a design element for the built form. Within this aspect, the various factors influencing the way that it can be presented within an interior space are examined. Several impressions have been defined previously by researchers through statistical analyses as results of lighting patterns employed within an interior. These are tried to be found out if obtainable by daylighting. Building examples which make use of different strategies of daylighting are chosen and examined if the defined impressions were felt as a consequence of the daylighting on the interior atmosphere.