Kompozit rezin restorasyonlarda polimerizasyon süresinin, ağartma işleminin ve ağartma işlemi sonrası yapılan polisajın renklenmeye olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of polymerization time, on bleaching process and the effect of polishing of after bleachi̇ng on coloration in composite resin restorations
  1. Tez No: 520689
  2. Yazar: HAKAN YASİN GÖNDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DERELİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Beyazlatma, kompozit, polisaj, renklenme, Bleaching, coloration, composite, polishing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kompozit rezin restorasyonların en sık yenilenme nedenlerinden biri özellikle anterior bölgede estetiği bozan ve zamanla meydana gelen kompozit renklenmeleridir. Çalışmamızın amacı kompozit rezin restorasyonlarda polimerizasyon süresinin, renklenme sonrası yapılan ağartmanın ve ağartma sonrası yapılan polisajın renklenmeye olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda 13 mm çapında ve 1.5 mm kalınlıkta dairesel boşluklara sahip bir politetrafloroetilen kalıp kullanılmış ve toplamda 80 adet kompozit rezin disk örnek hazırlanmıştır. Kompozit materyali olarak A1 renginde Filtek™ Z550 Nano Hibrit Üniversal kullanılmıştır. Hazırlanan örnekler 20 sn süre ile polimerize edilen ve sadece renklendirme yapılan grup(kontrol grubu), 40 sn polimerize edilen ve sadece renklendirme yapılan grup, 20 sn süre ile polimerize edilen ve renklendirme sonrası sadece ağartma yapılan grup, 20 sn süre ile polimerize edilen ve renklenme sonrası ağartma+ polisaj yapılan grup olmak üzere 4 gruba ayrıldı (n=20). Örnekler gruplara ayrıldıktan sonra sonra distile suda 37°C sıcaklıkta 24 saat bekletildikten sonra başlangıç renk ölçümleri Lovibond marka spektrofotometre ile yapılmıştır. Ölçümler yapıldıktan sonra örnekler renklendirme solüsyonlarının (distile su, çay, neskafe, kola ve kırmızı şarap) içinde bekletilmiştir. Solüsyonlara daldırılan 4 gruptaki tüm numunelerin renk ölçümleri 1 gün,2 gün,7 gün,21 gün,30 gün süre ile bekletilerek tüm numunelerin her iki yüzeyi de ölçüm cihazı ile 3 kez ölçülmüş ve ölçümlerin ortalaması alınmıştır. Her ölçümden önce örnekler 10 sn boyunca akan su altında yıkanmış ve kağıt havlu ile kurulanmıştır. 30 günlük renklendirme sonrasında grup 3 ve grup 4 te bulunan numunelere Opalescence® Boost Ofis Tipi Beyazlatma( %40 hidrojen peroksit) beyazlatma ajanı ile beyazlatma işlemi 30 dakika süre ile uygulanmış ve renk değişimleri tekrar ölçülmüştür. Ayrıca grup 4 te bulunan numuneler beyazlatma işleminden sonra polisaj diskleri ile polisajlanmış ve polisaj sonrası renk ölçümleri yapılmıştır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra grup 3 ve 4'te bulunan örnekler ağartma işleminden sonra yapılan polisajın renklenmeye olan etkisini görebilmek için tekrar renklendirici solüsyonların içine atılmış ve grup 3 için ağartma sonrası, grup 4 için ise ağartma sonrası yapılan polisaj sonrası 1 gün, 2 gün, 7 gün, 21 gün ve 30 gün sonra tekrar renk ölçümleri yapılmıştır. Grup 1 ve 2 de polimerizasyon süresinin renklenmeye olan etkisini incelemek için 1 gün, 2 gün, 7 gün, 21 gün, 30 gün ve 60 gün süre ile renklendirici solüsyonlarda bekletildikten sonra ölçümleri yapılmıştır. 30 günlük renklenme sonrasında tüm solüsyonlarda renk değişikliği meydana gelmiş ama tüm günlere ve solüsyonlara göre en fazla renk değişimi kırmızı şarapta görülmüştür. Yapılan beyazlatma işleminde renk azalması istatistik olarak yine en fazla kırmızı şarapta azalmış diğer solüsyonlarda anlamlı bir sonuç çıkmamıştır. Polimerizasyon süresini arttırmanın renklenme üzerinde azalmaya neden olduğu görülse de istatistiki olarak anlamlı sonuç sadece neskafe solüsyonunun 7. gününde görülmüştür. Ağartma ve ağartma+polisaj yapılan gruplar tekrar renklendirilip karşılaştırıldığında ağartma +polisaj yapılan grubun tüm solüsyonlarda ve ölçümlerde sadece ağartma yapılan gruptan daha düşük değerde bulunmuştur. Sonuç olarak renklendirilen örnekler arasında en fazla renk değişimi kırmızı şarapta görülmüştür. Polimerizasyon süresini arttırmanın renklenme üzerinde çok fazla etkisi olmadığı görülmüştür. Ağartma işlemi uygulanan renklenmiş kompozit rezin örneklerde en fazla renk değişimi yine kırmızı şarapta görülürken diğer solüsyonlarda renk azalması anlamlı bulunmamıştır. Ağartma işlemi sonrası polisaj yapılması ağartma uygulanan kompozit restorasyonlarda zamanla oluşan renklenmeyi azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
One of the most common reasons for the restoration of composite resin restorations is the composite coloration, which in time breaks the aesthetic in the anterior region and occurs over time. The aim of our study was to investigate the effect of polymerization time on the coloration of the composite resin restorations, bleaching after coloration and polishing after bleaching. In our study, a polytetrafluoroethylene mold having circular diameters of 13 mm diameter and 1.5 mm thickness was used and a total of 80 composite resin disc samples were prepared. Filtek ™ Z550 Nano Hybrid Universal was used as the composite material. Prepared samples were polymerized for 20 seconds and only colored (control group), polymerized for 40 seconds and only colored, polymerized for 20 seconds and only bleached after coloration. post-bleaching + polishing group (n = 20). After the samples were divided into groups, they were kept in distilled water at 37 °C for 24 hours and then the initial color measurements were done with Lovibond brand spectrophotometer. The color measurements of all samples were kept for 1 day, 2 days, 7 days, 21 days, 30 days, and both surfaces of all samples were measured 3 times with the measuring device and the measurements were averaged. Prior to each measurement, the samples were washed under running water for 10 sec and dried with paper towel. After 30 days of staining, Opalescence® Boost Office Type Whitening (40% hydrogen peroxide) bleaching agent was applied to the samples in group 3 and group 4 and the bleaching process was applied for 30 minutes and color changes were measured again. After these processes were completed, the samples in groups 3 and 4 were thrown back into colorant solutions to see the effect of polishing on the coloration after bleaching and after bleaching for group 3, and after bleaching for group 4. After polishing, 1 day, 2 days, 7 days, 21 days and 30 days later, color measurements were done again. In order to examine the effect of polymerization time on coloration in Group 1 and 2, measurements were made after 1 day, 2 days, 7 days, 21 days, 30 days and 60 days. After 30 days of coloration, color change occurred in all solutions but the most color change was observed in red wine according to all days and solutions. Reduction of color in the bleaching process was not statistically significant. Reduced coloration in red wine was not a significant result. however, the statistically significant result was seen only on the 7th day of the instant coffee solution. Bleaching and bleaching + polishing groups were found to be lower in bleach + polishing group and in all solutions and measurements than bleaching groups. As a result, the most color changes were seen in red wine. Increasing the polymerization time did not have much effect on the coloration. The most color change in the stained composite resin samples was observed in red wine and the color decrease in other solutions was not significant. After bleaching, polishing was observed to reduce the coloration in the composite restorations.