Bazı entomopatojen fungusların borik asitle birlikte kullanımının alman hamamböceği Blatella germanica'ya ölüm etkisi
Mortality effect of some entomopathogenic fungi used with boric acid to german cockroaches Blatella germanica
- Tez No: 520749
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TUNAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Borik asit, Blatella germanica, Metarhizium anisopliae, Beauveria bassiana, Sinerjistik etki, Boric acid, Blatella germanica, Metarhizium anisopliae, Beauveria bassiana, Synergistic effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Kontrollü koşullar altında yapılan ön çalışmada entomopatojen fungusların (Metarhizium anisopliae (s 7-3), Beauveria bassiana (5-4), Beauveria spp. (s 7-2), Beauveria varroa (120601), Beauveria varroae (35727)) 'nın etkili sabit dozu (10 mg/cm2) belirlenerek 192 saat boyunca alman hamamböceğine karşı ölüm etkilerinin tüm izolatlarda % 85 ile 95 arası değerlerde olduğu tespit edilmiştir. Burdan yola çıkarak Beauveria bassiana 5-4 izolatı ve Metarhizium anisopliae s7-3 izolatları borik asit ile birlikte ayrı ayrı test edilerek Alman hamamböceğine (Blatella germanica) karşı kombine toksisitesi araştırılmıştır. Borik asitle yapılan biyolojik testlerde, 92 saat boyunca borik aside maruz kalan alman hamamböceklerinin ölüm oranı etkili yüksek dozlarda (20, 10, 5 mg/cm2) %100 oranında gerçekleşirken, düşük dozda (1 mg/cm2) ölüm oranı yüksek bir yüzdeye ulaşmamıştır. 192 saat boyunca yürütülen biyolojik çalışmalarda entomopatojen funguslar B. bassiana 5-4 ve M. anisopliae s7-3 izolatlarının alman hamamböceklerine karşı ölüm oranları yüksek dozlarda (10 ve 5 mg/cm2) %100 'e yakın iken düşük dozlarda (1 ve 0.1 mg/cm2) ortalama ölüm oranı %40 olarak görülmüştür. B. bassiana 5-4 izolatı-borik asit ve M. anisopliae s7-3 izolatı-borik asit kombine uygulamalarda etkili yüksek dozda (5-1 mg/cm2) 192 saat süre boyunca ölüm oranı %100 olarak görülüp, düşük dozlarda ölüm oranı yükselen bir eğilim göstermesine rağmen %100 'e ulaşmamıştır. Yüksek doz oranlarında borik asit (10 ve 5 mg/cm2) ve düşük dozda B. bassiana 5-4 (1 mg/cm2) izolatının Alman hamamböceğine karşı kombine ölüm etkileri 96 saat içerisinde sırasıyla %100 ve %100 'e yakın sonuçlar vermiştir. Bu çalışmayla, Almam hamamböceklerinin (Blatella germanica) ölümlerini ağırlıklı olarak borik asitten kaynaklandığı fakat entomopatojen fungusların (Beauveria bassiana 5-4 ve Metarhizium anisopliae s7-3) etkili yüksek dozlarında kombine toksisitenin gerçekleştirdiğini ve netice olarak sinerjik bir etki oluştuğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In a preliminary work under biological conditions, the entomopathogenic fungi (Metarhizium anisopliae (7-3), Beauveria bassiana (5-4), Beauveria spp. (7-2), Beauveria varroa (120601), Beauveria varroae (10 mg/cm2) caused between 85% and 95% mortality rate of German cockroach (Blatella germanica) during 192 hours. From this preliminary work, the entomopathogenic fungus Beauveria bassiana 5-4 isolate and Metarhizium anisopliae s7-3 isolate were tested separately with boric acid to investigate the combined toxicity against German cockroach. In biological tests with boric acid, the mortality rate of German cockroaches exposed to boric acid for 92 hours was 100% at effective high doses (20, 10, 5 mg / cm2), but the mortality rate at a low dose (1 mg / cm2) did not reach a high percentage. While B. bassiana 5-4 and M. anisopliae s7-3 isolates with higher doses (10 and 5 mg/cm2) caused about 100% cockroach mortality, lower doses (1 and 0.1 mg/cm2) caused about 40%. The mortality rate of cockraoch caused by B. bassiana 5-4 isolate-boric acid and M. anisopliae s7-3 isolate-boric acid at high doses (5-1 mg/cm 2) was found to be 100% during 192 hours. On the other hand, although the mortality rate of the adults increased at low doses of B. bassiana 5-4 isolate-boric acid and M. anisopliae s7-3 isolate-boric acid, the cockroach mortality showed a tendency to reach 100%. Mortality rates of German cockroach exposed to combination of high doses of boric acid (10 and 5 mg / cm2) and a low dose B. bassiana 5-4 (1 mg / cm2) were 100% and about, 100% respectively, within 96 hours. With this study it is possible to say that the mortality rate of German cockroaches (B. germanica) is predominantly caused by boric acid, but they carry out combinatorial toxicity with effective high doses of entomopathogenic fungi (B. bassiana 5-4 and M. anisopliae s7-3) and consequently a synergistic effect.