Bazı entomopatojen fungusların asma unlubiti Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) üzerine etkinlikleri
Efficacy of some entomopathogenic fungi on vine mealybug Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae)
- Tez No: 912807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUŞTU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vine, biological control, entomopathogenic fungi, Planococcus ficus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Asma unlubiti, Planococcus figus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) asma bitkilerinin önemli zararlarından biridir. Son yıllarda, Ege bölgesindeki bağcılık yapılan alanlarda bu zararlının popülasyonunda önemli artışlar meydana gelmiştir. Bu çalışmada entomopatojen funguslar (EPF) Beauveria bassiana, Isaria farinosa, Beauveria pseudobassiana ve Lecanicillium psalliotae' nın P. ficus' un 2. dönem nimflerine karşı biyoaktiviteleri laboratuvar koşullarında (25±1˚C sıcaklık, %80 nem ve 16:8 saat aydınlık: karanlık) hazırlanan spor süspansiyonları P. ficus' un nimflerine püskürtülerek ölüm oranları uygulama sonrası. 4., 7., 10. günlerde kaydedilmiştir. Sonuçlara göre tek doz tarama testlerinde en etkili olan entomopatojen fungus Beauveria bassiana (Akçe-5) ve Isaria farinosa (N-41) izolatı seçilip, farklı spor yoğunlukları (1x106, 1x107 ve 1x108) uygulanmıştır. Hazırlanan spor süspansiyonları P. ficus'un yumurta, 1, 2, 3. dönem nimf ve ergin dişilerine püskürtülmüştür. Çalışma 25±1˚C sıcaklık, %70±2 ve %90±2 nem ve 16:8 saat aydınlık:karanlık nem kabinlerinde gerçekleşmiştir. Çalışmanın 4., 7. ve 10. günlerinde unlubit ölümleri sayılarak kaydedilmiştir. Yüksek nem (%90), izolatın etkinliğini artırmış ve ölüm oranlarını yükseltmiştir. Her iki fungus da en yüksek ölüm oranları, 10. gün itibarıyla, %65,00 ± 2,74 ile %86,00 ± 1,87 arasında değişkenlik göstermiştir. Ölüm oranlarının en yüksek olduğu yaşam evreleri, 2. ve 3. nimf dönemleri ile ergin dişi dönemi olarak tespit edilmiştir. Kontrol gruplarındaki düşük ölüm oranları, izolatın etkisinin nem ve spor yoğunluğuna bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilecek verilerin zararlıya karşı yapılacak biyolojik mücadele çalışmalarına önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Asma, Biyolojik mücadele, Entomopatojen fungus, Planococcus ficus
Özet (Çeviri)
The vine mealybug, Planococcus ficus (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae), is one of the significant pests of grapevine plants. In recent years, a significant increase in the population of this pest has been observed in the vineyards of the Aegean region. In this study, the bioactivities of entomopathogenic fungi (EPF) Beauveria bassiana, Isaria farinosa, Beauveria pseudobassiana, and Lecanicillium psalliotae against the 2nd instar nymphs of P. ficus were evaluated under laboratory conditions (25±1˚C temperature, 80% humidity, and 16:8 hours light:dark). Spore suspensions prepared for each fungus were sprayed onto the nymphs of P. ficus, and mortality rates were recorded on the 4th, 7th, and 10th days after the application. According to the results, the most effective entomopathogenic fungi in single-dose screening assays were selected as Beauveria bassiana (Akçe-5) and Isaria farinosa (N-41) isolates, and different spore densities (1x106, 1x107, and 1x108) were applied. The prepared spore suspensions were sprayed onto P. ficus egg, 1st, 2nd, and 3rd instar nymphs, and adult females. The experiment was conducted in humidity cabinets at 25±1˚C temperature, 70±2% and 90±2% humidity, and 16:8 hours light:dark conditions. The mealybug deaths were counted and recorded on the 4th, 7th, and 10th days of the study. High humidity (90%) increased the effectiveness of the isolates and raised the mortality rates. Both fungi showed the highest mortality rates, ranging from 65.00 ± 2.74 to 86.00 ± 1.87 on the 10th day. The life stages with the highest mortality rates were determined to be the 2nd and 3rd instar nymphs and adult females. The low mortality rates in the control groups indicated that the effectiveness of the isolates depended on humidity and spore density. It is believed that the data obtained will significantly contribute to biological control studies against this pest.