Decentralized node clustering and data aggregation using message passing algorithms in wireless sensor network
- Tez No: 520802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZKAN UFUK NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Wireless Sensor Network, Wireless Sensor Network Head Clustering, Affinity Propagation-Means Algorithm”, Kablosuz sensör ağı, Kablosuz sensor ağ başığılı kümeleme, Yakınlık yayılımı algoritma”
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kablosuz Algılayıcı Ağların (KAA) geniş potansiyel kullanım alanları bulması bu alanda araştırmaların yoğunlaşmasına sebebiyet vermiştir. Algılayıcı düğümleri oldukça esnek olmakla birlikte dış sıcaklık, hava basıncı, ışık değişimleri ve tehlikeli kimyasallar gibi geniş çlöüm alanlarına sahiptir. İnsan etkinliğinin çok zor veya mümkün olmadığı alanlarda KAA kullanımı çok geniş kullanım alanında insan eliyle gerçekleştirilemeyen iş akışlarını veya tehlikeli eylemleri önleyeceğinden büyük pratik önem taşımaktadır. Acan KAA kendi içsel teknik problemlerini de beraberinde getirmektedir. Algılayıcı düğümler yüksek miktarda bilgi alışverişi yapmaktadır. Bundan dolayı bu sistemlerin önemli miktarda enerji gereksinimleri olmakta, bu ise dışarıdan enerji edinemeyen sistemleri belli bir operasyon ömrü ile sınırlamaktadır. Bu çalışmada veri akışını eniyileme açısından çeşitli KAA kümeleme algoritmaları Afinite Yayılım (AY) algoritması özelinde incelenmiştir. Farklı model ve senaryoların simülasyonlar yoluyla incelenmesi sonucunda harcanan enerjinin ve veri yönlendirmesinin en optimal biçimde otomatik olarak planlandığı kümeleme yaklaşımları test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The widespread application potential for Wireless Sensor Networks (WSNs) using sensor nodes make research into this field a requirement. Sensor nodes are highly flexible and can be used to detect a wide array of information, including external temperature, air pressure, changes in lighting, and the presence of hazardous chemicals. Using a WSN in situations where human study is impossible, impractical, or both, a large number of fields can make use of the technology for enhancing their workflow and limiting tedious or unsafe practices. However, WSNs are not without their drawbacks. Sensor nodes send and receive high quantities of information. Because of this, it is possible for such systems to use a great deal of energy, which reduces the lifespan of the network. In this research, various WSN clustering algorithms are studied with a focus on the Affinity Propagation (AP) technique. The literature compares various models and introduces the current breakthroughs in the field. Through mathematical calculation and simulations, the various models are tested, with the goal of reducing the used energy in the network and streamlining the clustering process.