Adaptive reuse of heritage buildings as a tool to integrate conflicting societies: Kosova example
Çatışan toplumların bütünleştirilmesinde bir araç olarak tarihi yapıların uyarlanabilir kullanımı: Kosova örneği
- Tez No: 520814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Adaptif yeniden kullanım, miras yapıları, Priştine, Kosova, Adaptive reuse, heritage buildings, Pristina, Kosovo
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Miras yapılarını korumak, kültürel ve tarihi değerlerine uygun işlevsellik kazandırmak için dünyanın çeşitli yerlerinde uyarlanabilir kullanım stratejileri kullanılmıştır. Ruhsal geçmişe sahip olanlar da dahil olmak üzere yeniden kullanılan yapıların birçok örneği vardır; kiliseler gibi. Literatürde dört ana adaptif yeniden kullanım yaklaşımı bulunmuştur; topolojik, teknik, stratejik ve yeniden biçimlenme. Bu araştırmada Kosova'nın Priştine şehrindeki Aziz Savior Kilisesi örnek alınmıştır. Kilisenin kabuğu ve çekirdek yapısı, bir üniversite kampüsünün mülkiyet parametreleri içinde Kosova savaşı sırasında Sırp işgalci ordusu tarafından inşa edilmiştir. Kosova'da yaşayan farklı etnik gruplar tarafından farklı algılanmaktadır. Çoğunluğu meydana getiren Arnavutlar tarafından savaşı ve yapılan haksızlıkları çağrıştırmakta , Sırplar için ise dini sembol olmaktadır. Binanın mevcut durumunun yeniden işlevlendirme kararı için Priştina'daki Kosovalı toplumu temsil eden yirmi vatandaşın da dahil olduğu bir anket gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu, barışı, kültürü ve toplumu desteklemek için kilise yapısını yıkmak yerine yeniden kullanma fikrini desteklemiştir. Bu nedenle, kütüphane, konferans alanları ve bir açık hava tiyatrosu ve galeri de dahil olmak üzere, kilisenin iç ve dış mekânları için araştırmacı tarafından bir tasarım önerilmiştir. Tasarım, dini yapılar için literatür kılavuzlarına dayanan stratejik bir uygulanabilir yeniden kullanım yaklaşımını benimsemiştir. Tasarımın mevcut yapıyı kent toplumu ile üniversite kampüsü arasında bir bağlantı noktası oluşturması amaçlanıyor. Ayrıca, tasarımdan farklı görüşleri olan kentten uzmanlar ve vatandaşlar ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir; cevaplar düşünsel olarak yüksek bir kabul edilebilirlik göstermektedir. Bu araştırmada, sosyal çatışmaların çözümünde benimsenen yeniden işlevlendirme stratejilerinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Araştırmacı önerilen tasarımın uygulanmasını desteklemek için tasarım için daha fazla tavsiyede bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Adaptive reuse strategies have been used in several cases around the world in order to preserve heritage buildings and give them functionalities that are suitable for their cultural and historical values. There are many examples of reused structures including ones with spiritual backgrounds; such as churches. Main adaptive reuse approaches have been found in the literature; topological, technical, strategic and remodelling. In this research, the case of Saint Saviour church in Pristina, Kosova has been taken as an example. The shell and core structure of the church was built by the Serbian invading army during the Kosovan war within the property parameters of a university campus. In order to understand the current situation of the building from the society point of view, a questionnaire was conducted including twenty citizens; representing the Kosovan community in Pristina. The majority of the participants supported the idea of reusing the church structure for the promotion of peace, culture and society. Therefore, a design is proposed by the researcher for the interior and exterior spaces of the church, including a library, gallery, conference areas and an outdoor theatre and outdoor gallery. The design adopted a strategic adoptive reuse approach based on the guidelines of the literature for religious buildings. The design is aimed to sustain the existing structure in order to form a connection point between the city society and the university campus. Moreover, interviews were conducted with experts and citizens from the city who had different opinions of the design; however, the answers show a high acceptability for the idea. It was proven through this research that adaptive reuse strategies are effective in resolving social conflicts. The researcher provided further recommendations for the design in order to support the implementation of the proposed design.