Vajinal onarım ameliyatı geçiren kadınların yaşadıkları sorunlar ve etkileyen faktörlerin geriye dönük incelenmesi
A retrospective investigation of factors affecting problems faced by women having vaginal repair surgery
  1. Tez No: 520815
  2. Yazar: KÜBRA ELÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Ebe, Vajinal Onarım, Deformasyon, Ürogenital Problemler, Nurse, Midwife, Vaginal Repair, Deformation, Urogenital Problems
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı vajinal onarım ameliyatı geçiren kadınların yaşadıkları sorunların ve vajinal onarıma sebep olan faktörlerin geriye dönük incelenmesidir. Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki bu çalışma Adıyaman ilindeki Özel Gözde Hastanesi'nde vajinal onarım operasyonu geçiren kadınlar üzerinde yapılmıştır. Araştırma Eylül 2017 - Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu hastanede son bir yılda ameliyat olan 110 kadın araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evrenin tamamı örnekleme alınmış, ancak çalışma 103 kadın ile tamamlanabilmiştir. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”ve“Ürogenital Problemler Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veriler bilgisayar programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma için Etik Kurul onayı, kurum izni ve örneklem grubundan aydınlatılmış onam alınmıştır. Araştırma sonucunda kadınların çoğunlukla 18-49 yaş aralığında ve ev hanımı olduğu saptanmıştır. Kadınların tamamının en az 1 vajinal doğum yapmış olduğu, vajinal doğum esnasında yaşadıkları en büyük problemin genital bölgede yırtılma olduğu belirlenmiştir. Kadınların vajinal onarım ameliyatı öncesinde sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme, idrar kaçırma, kabızlık, genital bölgede sarkma ve bazı cinsel ve psikolojik problemler yaşadıkları saptanmıştır. Kadınların yaşadığı tüm bu sorunlar nedeniyle günlük hayatlarının ve sosyal hayatlarının olumsuz etkilendiği, kadınların çok büyük bir kısmının kendilerinin geçirdiği vajinal onarım ameliyatını başkalarına da önerdikleri saptanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate problems faced by women having vaginal repair surgery and factors leading to vaginal repair. This study, which is a descriptive and cross-sectional research, was conducted at Private Gözde Hospital in Adıyaman and focused on women having vaginal repair surgery. This research was conducted between September 2017 and August 2018. The population of the study consisted of 110 women who had a vaginal repair surgery in the hospital. Total population sampling was benefited; however, the study was completed with only 103 women. Data was collected by means of 'Personal Information Form' and 'Urogenital Problems Form'. Data was evaluated through SPPS 23.0. For the study, ethics committee approval, institutional approvals and informed consent from the sampling group were obtained. It was found out that the women were between the ages of 18 and 49 years and that they were mostly housewives. It was also found out that all the women had at least one vaginal birth and the major problem they have during vaginal birth is tearing in the genital area. It was obtamed before vaginal repair surgery the women had some problems such as frequent urinary tract infection, urinary incontinence, constipation, sagging in the genital arca and some sexual and psychological problems. It was found out that because of all this problems women's daily life and social life are affected adversely and most of the women suggest vaginal repair surgery that they had before to any other women. Some suggestions have been made according to the results of the research.