Age and lifetime based policies for perishable items
Kısa ömürlü ürünler için yaş ve raf ömrüne dayalı politikalar
  1. Tez No: 520829
  2. Yazar: SAEED POORMOAIED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bozulabilir envanter, Envanter politikası, Etkin omür, Gomulü Markov zinciri, Yenileme teoremi
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Birçok envanter sisteminde belirli bir süre sonra bozulan ürünler vardır. Bü ürünlerin bozülması dürümünda, stok seviyesi sıfıra iner ve bü dürüm maliyetlere yol açar. Bü nedenle, bü tür envanterlerin yönetilmesi için akıllıca bir kontrol politikası gelistirilmesi önemlidir. Ürünlerin omrü artık envanter seviyesini etkilediğinden, sadece stok seviyesine dayalı geleneksel envanter politikalarının üygülanması bazı eksikliklere neden olmaktadır. Geleneksel envanter politikaları, ürünlerin omrü ile ilgili bilgileri içermez. Ote yandan, bozülabilir ürünlerin en üygün politikasının, siparislerin kalan teslim süreleri, eldeki envanter ve ürünlerin ümürleri ile ilgili eksiksiz bilgileri içeren bir politika olacagı bilinmektedir. Bü çalısmada bozülabilir bir ürün için, sürekli gozden geçirilen ve pozitif teslim süresi olan bir envanter modelinde hizmet seviyesi kısıtı altında üürüünlerin kalan üomrüüne ve mevçüt envanter seviyesine dayalı bir siparis verme politikası üneriyorüz. Talebin bir Poisson süreçini takip ettiğini, karsılanmamıs talebin kayboldügünü ve yeni bir siparis geldiginde ürünün bozülma süresinin stoklara katıldıklarında basladıgını kabül ediyorüz. Çalısmamızda bir ve birden fazla bekleyen siparis, varsayımıyla hareket ederek, ve gomülü bir Markov zinçiri süreçini küllanarak etkin yasam sürelerinde olüsan ras-sal dizinin sabit dagılmını elde etmek için analitik bir model sünüyorüz ve sistemin isletme ozelliklerini hesaplıyorüz. Amaç fonksiyonünü yenilenme odül teoremi yaklasımını baz alarak olüstürüyorüz. Sonüçlarımız, hibrid politikaların ozellikle omür boyü talep yeterinçe küçük ve birim maliyeti yüksek oldügünda stok seviyesini ve kalan omür boyü temelli politikaları sürekli olarak geride bıraktıgını ortaya koymaktadır. Bü iki politika sınıfı arasındaki baskınlık iliskilerinin, ozel parametre ayarlarına bağlı oldügü gürülmektedir. (Özellikle, ürünlerin ümrü yeterinçe üzün oldügünda, stok seviyesine dayalı politika çok iyi bir performans sergiliyor. Son olarak, çalısmamızda hedef fonksiyonün yapısı ve hizmet seviyesi kısıtlaması göz önünde bulundurularak elde edilen bir sezgisel algoritma ile op-timal çözümü bulmak için metodolojimiz sunulmakta ve anahtar giris parametrelerinin etkisini degerlendirmek için bir duyarlılık analizi yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Many inventory systems hold items which perish after a specific time. Upon perishing, the inventory level falls down to zero which may incur irreparable costs to the system. Therefore, developing a genius control policy for managing such inventories is a crucial task. Since the lifetime of items are now affecting the inventory level, applying the traditional inventory policies which are based only on the stock level causes some shortcomings. The traditional inventory policies lack the information regarding the lifetime of items. On the other hand, the optimal policy for perishable items is known to be a periodic review policy keeping the complete information regarding the remaining lead times of orders, inventory onhand, and lifetimes of items. Optimal control policy class for continuous review is still an open question. In this regard, we attempt to contribute the remaining lifetime of items into the inventory policy for perishable items with positive lead time and fixed lifetime under a continuous review with a service level constraint. We develop a class of hybrid control policies which utilize the remaining lifetimes of items in addition to stock levels. We study a stochastic single item inventory system where demand follows a Poisson process and unmet demand is lost. The aging process of a new batch starts when it joins the inventories. We provide an exact analytic model by using an embedded Markov chain process to derive the stationary distribution of the effective lifetimes in the presence of both one and more than one outstanding orders assumptions. Operating characteristics of the system are derived using the renewal reward theorem. Additionally, we propose some control policies based on only the remaining lifetime of items. Our results reveal that the hybrid policies consistently outperform the stock level and remaining lifetime-based polices, especially when demand during the lifetime is sufficiently small and unit perishing cost is high. It is observed that the dominance relations among these two policy classes depend on the particular parameter setting. In particular, when the lifetime of items is long enough, the stock level based policy performs very well. Finally, we present our methodology for finding the optimal solution thorough a heuristic algorithm derived by considering the structure of the objective function and service level constraint, and a sensitivity analysis is performed to evaluate the impact of the key input parameters.