Polipropilen liflerinin dokuma kumaş yapılarındaki fiziksel performansının incelenmesi
Investigation of physical performance of polypropylene fibers in woven fabrics
- Tez No: 520854
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polipropilen dokuma kumaş, fiziksel performans, mukavemet, Polypropylene woven fabric, physical performance, strength
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Gelişen teknoloji, her alanda olduğu gibi tekstil alanında da insanoğluna büyük avantajlar sunmuştur. Bu avantajların en büyüğü sentetik liflerin ortaya çıkmasıdır. Günümüzde doğal lifler ile sağlanamayan birçok özellik sentetik lifler ile sağlanabilmektedir. Sentetik liflerden birisi olan polipropilen lifi ise hazır giyim ve teknik olmayan alanlarda, yeteri kadar kullanılmamaktadır. Sahip olduğu performans özelliklerine bakıldığında neden kullanılamadığı soru işaretlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle bu tez çalışmasında polipropilen lifinin dokuma kumaşlarda kullanılabilirliğine, gösterdiği fiziksel özelliklerin niceliğine ulaşmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada polipropilen lifi hazır giyim sektöründe en çok kullanılan liflerden ikisi olan pamuk ve viskon lifleri ile eşit şartlar altında kıyaslanmıştır. İki farklı dokuma yapıda; polipropilen, pamuk ve viskon lifleriyle oluşturulan kumaşlar fiziksel performans testlerine tabi tutulmuştur. Hava geçirgenliği, higroskopik özellik, yırtılma mukavemeti, kopma mukavemeti, dikiş mukavemeti ve aşınma mukavemeti açısından değerlendirilmeler yapılmıştır. Aşınma mukavemeti sonuçları görsel olarak verilmiş olup, diğer tüm testler sayısal değerler ile sonuçlandırılmıştır. Özellikle yırtılma ve kopma mukavemetlerinde polipropilen lifinin dayanımı açıkça ortaya çıkmıştır. Polipropilen liflerden dokunan kumaşların, hava geçirgenliği açısından diğer liflere oranla daha az havayı içinden geçirdiği görülmüştür. Ayrıca kumaşların hava geçirgenliği açısından sadece lif tipine bağlı olmadığı görülmüş, dokuma yapısının da belirleyici olduğu anlaşılmıştır. Düşük yoğunluğu ile bilinen polipropilen lifi, nem çekme konusunda pamuk ve viskon liflerine göre düşük değerler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The developing technology has offered great advantages to the human being in textile field as it is in every field. These advantages are the emergence of the largest synthetic fibers. Today synthetic fibers are used extensively despite the disadvantages of natural fibers. Polypropylene fiber, one of the synthetic fibers, is not used as much as in the production of ready-to-wear and daily-use fabrics. Given the performance characteristics it has, it causes question marks that can not be used. For this reason, in this thesis study, polypropylene fibers were used in woven fabrics and tried to reach the quantities of physical properties they showed. In our study, polypropylene fibers were compared with cotton and viscose fibers, two of the most used fibers in the ready-to-wear sector, under equal conditions. Fabrics made from polypropylene, cotton and viscose fibers in two different weaving constructions have been subjected to physical performance tests. Air permeability, hygroscopic properties, tear strength, tear strength, suture strength and suture shift, abrasion resistance were evaluated. The results of the abrasion resistance are given visually and all other tests have been concluded with numerical values. In general, six different test fabrics and woven fabrics produced from polypropylene fibers showed superior properties in both woven fabrics. The strength of the polypropylene fiber is evident especially in tearing and breaking strengths. Polypropylene fiber woven fabrics have been shown to pass less air through the air than other fibers in terms of air permeability. It has also been found that the fabrics are not only dependent on the fiber type in terms of air permeability. It has been understood that the woven construction properties are also determinants. The known polypropylene fibers with low density showed low values for moisture absorption compared to cotton and viscose.