Sürdürülebilir turizm ve rekabet avantajı: Holidaycheck en iyi otel sıralamasına giren oteller ve otellerin müşterileri üzerinden bir değerlendirme
Sustainable tourism and competitive advantage: Holidaycheck a best evaluation through the hotels through the best hosts sequence
- Tez No: 520990
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN CANPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Holidaycheck, Tourism, Sustainability, Sustainable Tourism, Holidaycheck
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüz dünyasında sanayinin gelişmesi ile birlikte yaşam koşullarının değişmesi, teknolojinin ve çevre bilincinin gelişmesi, insanların boş zamanlarının ve eğitim seviyelerinin artmasıyla birlikte özellikle seyahatler doğal ve kültürel açıdan hassas olan bölgelere de gerçekleştirilmeye başlamıştır. Bu bağlamda bu bölgelerin geleceğine ilişkin endişeler artmaya başlamıştır. Bu tarz endişeleri en aza indirmek ve bu bölgelerin turizm olumsuzluklarından etkilenmesini önlemek için sürdürülebilirlik önem kazanmaya başlamıştır. Sürdürülebilir turizm insan ile doğa arasındaki dengeyi kurarak, doğal kaynakların turizmin olumsuzluklarından etkilenmesini önleyerek bugünün ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan vermesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada Holidaycheck 2017 yılının en iyi otelleri listesine Türkiye'den giren 19 otel müşterileri üzerinden“Sürdürülebilir Turizm Otellere Rekabet Avantajı sağlamakta mıdır?”Sorusu yanıtlanmaya çalışılmıştır. İlk etapta otellerle ilgili veriler otellerin web sitelerinden derlenmiş otellerin sürdürülebilir stratejiler temelinde attıkları adımlar ortaya koyulmuştur. Bu veriler irdelendiğinde çoğunun“Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi'ne”sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca bazı otellerin“Çevre Şampiyonu”adı ile ödüllendirildiği, bazılarının ise herhangi bir yasal engel olmadığı halde daha az yatak ve daha az oda sayısı politikası güderek sürdürülebilir alanda somut adımlar attıkları tespit edilmiştir. İkinci aşamada sürdürülebilir stratejilerin tüketicilerin talep nedenlerinde yer alıp almadığı anket soruları ile irdelenmiştir. 2017 yılı Holidaycheck Listesi'ne girmeye hak kazanmış Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan toplam 19 otelde konaklamış 176 müşteriye uygulanan anket çalışması sonucunda müşteriler için sürdürülebilir stratejilerin ve çevresel kaynakların vazgeçilmez bir unsur olduğu söylenebilir. Bu verilerden yola çıkarak sürdürülebilir turizmin otellere rekabet avantajı sağlayacağı sonucu çıkartılabilir.
Özet (Çeviri)
With the development of industry in today's world, travels have been organized in culturally and naturally sensitive regions due to reasons such as the change of living standars, the development of technology, the development of environment ...the increase of people's leisure time and the enhance of the levels of education. For that reason, concerns regarding the future of these regions have risen up. To minimize these concerns and to prevent these regions from being negatively affected by the negative situations created by tourism, sustainability have gained importance. Sustainable tourism means establishing a balance between human and nature, preventing natural resources from being affected by tourism negativities and enabling the needs of present and future generations to be met. Is this study Holidaycheck entering Turkey from the 2017 List of the 19 Best Hotels' Customer on Sustainable Tourism Hotels to provide hotel Competitive Advantage? The question has been answered. In the first place, the steps taken by the hotels compiled from the web sites of the related hospitals based on sustainable strategies have been put forward. When this data is analyzed, it seems that most of them have Certificate of Environment-Friendly Accommodation Facilities. It has also been determined that some of the venues have been awarded with the title“Environment Champion”, while others are taking concrete steps in the sustainable area, with the policy of fewer beds and fewer rooms if there are no legal obstacles. In the second stage, the question of whether the sustainable strategies are included in the consumers' demand reasons was examined with the questionnaire of the questionnaire. 2017 has won the right to enter Holidaycheck List of Turkey has accommodated a total of 19 hotels located in different parts of 176 customers as a result of implementation of the survey for the customers it said that sustainable strategies and is an indispensable element of environmental resources. From these data, it can be concluded that sustainable tourism will provide competitive advantage to the hotels.