Konaklama işletmelerinde dijitalleşme ve dijitalleşmenin sürdürülebilir turizm ile ilişkisi
Digitalization in hospitality industries and the relationship of digitalization with sustainable tourism
- Tez No: 596859
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE CİHANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sürdürülebilir Turizm, Turizmde Dijitalleşme
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de bulunan ulusal ve uluslararası zincir otel işletmeleri yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirilmiş; konaklama hizmetleri sektörünün çevresel değişiklikleri, yeni ürün, hizmet veya süreç yaratmanın adaptasyonu ile uyum içinde olma durumları, endüstriyi geliştirmek için sunulan yenilikçi yöntemler araştırılmıştır. Bu çalışmanın kapsamı; konaklama endüstrisinin“dijital resmini göstermek”konaklama endüstrisindeki inovasyon çalışmalarına katkıda bulunmak, endüstrideki liderlerin rolüne ilişkin bazı açıklamalar yapmak çalışmanın kapsamını oluşturmuştur. Ayrıca dijitalleşme ve sürdürülebilir turizm arasında ilişki ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada ulusal ve uluslararası on otel yöneticisi ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar ile yöneticilerin ve işletmelerin konaklama işletmelerinde dijitalleşmeye bakışları ve teknolojiye adaptasyon durumları araştırılmıştır. Birçok yönetici işletmelerinin teknoloji ile yenilikçi hale geldikçe, konaklama endüstrisi ve turizm daha fazla rekabet avantajı elde edebilecekleri alanlardan biri haline geldiğini vurgulamıştır. Ayrıca konaklama endüstrisinin, yeni ve hızlandırılmış teknolojik ortamlara adapte olmaya zorlandığını ifade etmiştir. Geleneksel yönetim yolları uzun zamandan beri başarı sağlayan çözümler sunamamakta, bu nedenle de yenilik tüm iş ortamına yayılmakta ve yenilikçi yönetim araçları zorunlu hale gelmektedir. Sonuç olarak, özellikle internet teknolojilerinin gelişmesi işletmeleri dijitalleşmeye yönlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, national and international hotel chains managers in Turkey has been interviewed; The environmental changes of the accommodation services sector, their adaptation to the adaptation of creating new products, services or processes and innovative methods to improve the industry were investigated. The scope of this study; showing the digital picture of the hospitality industry, contributing to the innovation efforts in the hospitality industry and making some statements about the role of the leaders in the industry. In addition, the relationship between digitalization and sustainable tourism is tried to be revealed. In this study, interviews were conducted with ten national and international hotel managers. Through interviews, managers views on digitalization in accommodation businesses and their adaptation to technology were investigated. Many managers underlined that as businesses become innovative with technology, the hospitality industry and tourism have become one of the areas where they can gain more competitive advantage. They also stated that the hospitality industry has been forced to adapt to new and accelerated technological environments. Traditional management pathways have not been able to provide successful solutions for a long time, so innovation is spread across the entire business environment and innovative management tools become essential. As a result, especially the development of internet technologies directs businesses to digitalization.