Küresel inovasyon endeksi kapsamında Türkiye'nin konumunun değerlendirilmesi: 2011-2017
Global innovation index under evaluation of Turkey's position: 2011-2017
- Tez No: 520991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEŞİM DİNDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Küresel İnovasyon Endeksi, İnovasyon, Türkiye, Global Innovation Index, Innovation, Turkey
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Küresel rekabet ortamında ülke olarak gelişmenin en önemli unsurlarından bir tanesi yenilikçi olmaktır. Bu sebeple, ülkelerin inovasyonu dikkate değer bir şekilde ele almaları ve ekonomik dünyada iyi bir pozisyon alabilmek adına inovasyon politikaları geliştirmeleri gerekmektedir. İyi bir inovasyon politikası oluşturmak için ön şart ise, inovasyonun performansını etkileyen faktörlerin neler olduğunu bilmektir. Ulusal ve uluslararası literatür incelendiğinde ülkelerin inovasyon kapasite ve performanslarının ölçümüne yönelik bireysel ve örgütsel çalışmalar bulunmaktadır. Bu kapsamda yapılan en yaygın çalışma, ülkelerin inovasyonla ilgili güçlü ve zayıf yönlerini açıkça ortaya koymaya yönelik olarak tasarlanmış olan Küresel İnovasyon Endeksi çalışmasıdır. Bu çalışmanın amacı, 2011-2017 döneminde Küresel İnovasyon Endeksi kapsamında tüm girdi ve çıktı alt bileşenlerini dikkate alarak, Türkiye'nin konumunun değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle 2011-2017 yılları arasında, her yılki hesaplamaya dahil olan ülkeler belirlenmiştir. Bu kapsamda 114 ülke bulunmaktadır. Daha sonra ilgili ülkelerin endeks değerleri baz alınarak, bu endeks değerlerine göre ülkelerin yıllar itibariyle edindiği sıralamalar tekrar oluşturulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgular, Türkiye'nin i) genel konumu; ii) girdi ve çıktı endekslerindeki konumu; iii) girdi ve çıktı endekslerinin alt bileşenlerindeki konumu; iv) alt bileşenleri oluşturan değişkenlerdeki konumu olmak üzere dört başlıkta irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In a global competitive environment, one of the most important elements of country development is to be innovative. For this reason, countries need to consider innovation in a remarkable way and to develop innovation policies so that they can gain a good position in the economic world. A prerequisite for building a good innovation policy is to know what the factors that affect the performance of innovation are. When national and international literature is examined, there are individual and organizational studies to measure the innovation capacity and performance of countries. The most comprehensive study in this direction is the Global Innovation Index, a study designed to clearly demonstrate the strengths and weaknesses of countries on innovation. The aim of this study during 2011-2017, taking into account all input and output sub-components under the Global Innovation Index is to assess the position of Turkey. For this purpose, first of all, between 2011-2017 the countries included in the calculation of each year have been determined. There are 114 countries in this scope. Then, based on the index values of the countries concerned, the rankings of the countries obtained over the years have been re-established according to these index values. The findings obtained from the study discussed in the four categories: Turkey's i) location in general; ii) location in the input and output indices; iii) location in the subcomponents of the input and output indices; iv) location in the variables that make up the subcomponents.