Üniversitelerin yerel kalkınmadaki önemi: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi örneği
Importance of local development in national university: Nuh Naci Yazgan University study
  1. Tez No: 521003
  2. Yazar: ZEKİ ATAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTEKİN ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Yerel Kalkınma, Üniversite, Öğrenci Harcamaları, Vakıf Üniversitesi, Kayseri İli, Regional Development, Local Development, University, Student Expenditures, Foundation University, Kayseri Province
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Yükseköğretim kurumları kuruldukları bölgelerin ekonomilerine önemli bir katkı sağlamaktadır. Üniversitelerin yerel kalkınmadaki önemi giderek artmaktadır. Üniversiteler kuruldukları aşamadan başlayarak bulundukları çevreye ve bölgeye birçok alanda ekonomik, sosyal, kültürel, teknolojik konularda katkı sağlamaktadır. Üniversiteler harcamaları ve istihdama olan katkıları ile bölgeye dolaylı, dolaysız katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada yeni kurulmuş olan bir üniversitenin yerel ekonomiye katkılarını ve öğrencilerin gelirlerinin ne kadarını harcayarak kent ekonomisine katkı sağladıkları incelenmiştir. Anket yöntemi ile öğrencilerin aylık ortalama gelirleri hesaplanmıştır. Bu hesaplama ile öğrenciler gelirlerinin ne kadarını harcamaktadır. Bu katkının daha iyi anlaşılabilmesi için üniversite öğrencilerinin tüketim harcamalarını incelemek gerekir. Bu çalışmada, Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde 2017-2018 döneminde okumakta olan öğrencilerin gelirlerinin ne kadarını harcayarak, Kayseri'yapmış olduğu aylık ekonomik katkısı hesaplanmıştır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; üniversite, kalkınma, bölgesel ve yerel kalkınma ile ilgili kavram ve tanımlamalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; kalkınma, yerel kalkınma ve üniversite bağlantısı anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; üniversitelerin etkilerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde; Kayseri ve vakıf üniversitelerinden bahsedilmiştir. Beşinci bölümde; literatür taraması ve yöntemden bahsedilmiştir. Altıncı bölümde; Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğrencilerinin 2017-2018 dönemindeki harcamalarının Kayseri ekonomisine katkısı ele alınmış ve ankette çıkan sonuçlar hakkında genel bilgi verilmiştir. Çalışmada Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde 2017-2018 döneminde okumakta olan öğrencilerin gelirlerinin ne kadarını harcayarak kent ekonomi üzerindeki etkileri anket verileri kullanılarak analiz edilmekte ve Kayseri ekonomisine katkıları saptanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the significant contribution of Higher Education Institutions to the economy of the region in which they are founded. The prospects for the local development of universities are steadily increasing. Universities are contributing economically, socially, culturally and technologically to many aspects of the environment and the region they are starting from. This study examines the contributions of the newly established university to local economy and the contribution of student expenditures to Kayseri. In order to better understand these contributions, a survey method was used in order to find out how much the university students are spending on consumption expenditures. By means of the questionnaire, it was tried to measure that where and how much the students spend per month and the monthly contribution of students' spending to the province of Kayseri. Moreover, How much is the monthly contribution of the students who study at Nuh Naci Yazgan University to the province of Kayseri for the time period of 2017-2018 in also examined in this study. The study consists of seven parts. The first part includes the introduction, literature review and explains the purpose of the study. In the second section, university development, regional and local development concepts are explained. In the third chapter; the effects of universities are explained. In the fourth chapter; Kayseri and foundation universities are discussed. In the sixth chapter, contribution of the expenditures made by the Nuh Naci Yazgan university students to Kayseri's economy are examined for the time period of 2017-2018 and give general information about the results of the questionnaire. Seventh section includes the results of the study. In the study, Nuh Naci Yazgan University analyzed how much of the income of the students who were studying at 2017-2018 by using the data of the city economy and the contributions to the Kayseri economy are tried to be determined.