Kule vinçlerin kurulum ve söküm işlerinde iş güvenliği riskleri ve çözüm önerileri: İstanbul 3. havalimanı inşaatı
Work safety risks and solutions for installation and dismantling works of tower cranes: Istanbul 3rd airport construction
  1. Tez No: 521026
  2. Yazar: SERDAR ŞATIROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALEV TAŞKIN GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Makine Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Accidents, Mechanical Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, kule vinç kurulumu ve sökümü, kontrol listesi, Occupational health and safety, tower crane installation and dismantling, checklist
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ülkemizde inşaat sektörünün sürekli büyümesiyle birlikte daha güvenli, hızlı ve daha etkin çalışmalar zorunlu hale gelmektedir. Bu sebeple inşaat sektöründe kule vinç kullanımı artmış ve vazgeçilmez bir hal almıştır. Sektörde artış gösteren kule vinç kullanımları doğal olarak iş sağlığı ve güvenliği hususundaki riskleri arttırmış ve bu bağlamda önlemler almaya sebebiyet vermiştir. Bu amaçla İstanbul 3. Havalimanı şantiyesinde kule vinçlerin kurulumu ve sökümü aşamaları gözlemlenmiştir. Çalışmalar sırasında firma yetkilileri ve çalışanlarla etkileşimli bir biçimde gerekli konularda görüşülmüştür. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasası göz önüne alınarak; çalışanların iş esnasında karşılaştığı tehlikeler ve riskler belirlenmiş, kurulum-söküm ile ilgili kontrol listeleri oluşturulmuştur. Bu kontrol listeleriyle birlikte kurulum ve söküm sırasında çeşitli tespitler yapılmış mekanik, fiziksel, kimyasal, ergonomik, yangın, patlama, termal konfor ve elektrik tehlikeleri hakkında birçok maddeye değinilmiştir. Sonuç olarak kule vinçlerin kurulum ve sökümüyle ilgili olarak iş sağlığı ve güvenliği riskleri belirlenmiş ve yaşanması ihtimal kazaların önüne geçmek amaçlı işe özgü kontrol listeleri hazırlanmıştır. Risklere yönelik önlemler geliştirilmiş, iş sağlığı ve güvenliği açısından çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the continuous growth of the construction industry in our country, it is becoming more and more necessary to work more securely, faster and more effectively. For this reason; using of tower cranes have increased in the construction sector and become essential. The increasing usege of tower cranes in the sector naturally has increased the risks of occupational health and safety and has caused measures to be taken in this context. For this purpose, installation and dismantling stages of tower cranes were observed at Istanbul 3rd Airport site. During the work, company officials and employees have been interviewed with in an interactive way. Considering the Law No. 6331 on occupational health and safety; dangers and risks are determined during work, installation and dismantling checklists were established. Various checks were made during installation and dismantling with these checklists, mechanical, physical, chemical, ergonomic, fire, explosion, thermal comfort and electrical hazards subjects have been touched. As a result, occupational health and safety risks have been determined related to installation and dismantling of tower cranes. To avoid possible accidents specific checklists have been prepared. Preventions which are risk oriented have been developed, various proposal in terms of occupational health and safety.