Kronik kalp yetersizliği olan hastaların ilaç uyum düzeylerinin yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Examination of Drug Compliance Levels on the Quality of Life of Patients with Chronic Heart Failure
  1. Tez No: 521034
  2. Yazar: FATMA BOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDET KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç Uyumu, Yaşam kalitesi, Kalp Yetersizliği, Hemşire, Drug Compliance, Quality of Life, Heart Failure, Nurse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kronik kalp yetersizliği; akut alevlenmeler ve remisyonlarla seyreden kronik bir hastalıktır. Miyokartta meydana gelen yıkım geri dönüşümsüz olup, gelişen fonksiyon kaybı bir hayat boyu devam eder. Çalışmamız kalp yetersizliği olan hastaların tedavilerine olan uyumları ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmamızın evrenini, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesinde Koroner Yoğun Bakım ve Kardiyoloji Kliniklerinde Kasım 2017-Temmuz 2018 tarihleri arasında tedavi gören, örneklemini ise araştırmamızın kriterlerine uyum sağlayan 100 hasta birey oluşturmuştur. Çalışma verilerinin elde edilmesinde Hasta Tanıtım Formu, MacNew Kalp Hastalığına Özgü Sağlıkla ilgili Yaşam Anketi ve İlaç Kullanmaya İlişkin Sağlık İnanç Ölçeği kullanılmıştır. MacNew kalp hastalığına özgü sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi anketi ve ilaç kullanmaya ilişkin sağlık inanç ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir ilişki saptanmamıştır. Medeni durum ve çalışma durumunun ilaç uyumu ve yaşam kalitesi anketi skorlarını etkilemediği görülmüştür. Erkek cinsiyetin yaşam kalitesi anketi skorları kadınlara göre daha yüksek iken, ilaç uyumu ile cinsiyet arasında ilişki bulunamamıştır. Eğitim durumu ile ilaç uyum ölçeği puanları arasında ilişki bulunamamışken, eğitim düzeyinin düşük olmasının yaşam kalitesini düşürdüğü görülmüştür. Beden kitle indeksi (BKİ) ile inanç ölçeği arasında ilişki bulanamamışken, obezlerin fiziksel alt boyutta yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu görülmüştür. NewYork Kalp Derneği'nin (NYHA) kalp yetmezliği sınıflandırmasına göre kalp yetersizliği düzeyi arttıkça yaşam kalitesi düşmekte iken, ilaç uyumu değişmemektedir. Bu çalışmanın sonunda daha geniş örneklemde çalışılması, kalp yetersizliği olan kadın hastaların yaşam kalitesi ve uyum düzeylerini yükseltmek üzere girişimlerin planlanması ve ileri düzey kalp yetersizliği olan hastaların tedavi uyumlarının başka bireylere bağımlı olması nedeniyle evde bakım ve hemşirelik hizmetlerinin yaygınlaştırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic heart failure (CHF) is a chronic disease that s characterized by acute fever and remission. The myocardial destruction is irreversible and loss of function is permanent. Our study was conducted as a descriptive study in order to evaluate the relationship between the treatment compliance of patients with heart failure and their life quality. The population of our study consisted of 100 patients, who were hospitalized in Coronary Intensive Care Unit (CICU) and Cardiology Clinics of Sahinbey Research and Training Hospital of Gaziantep Unversity and Private Sani Konukoğlu Hospital between November 2017 and July 2018. Patient Identification Form, MacNew Heart Disease Health-Related Quality of Life Instrument and Drugs Use Health Belief Scale were used to collect study data. No statistically significant relationship was found between MacNew Heart Disease Health-Related Quality of Life Instrument and Drugs Use Health Belief Scale. It was observed that marital status and employment status did not affect questionnaire scores related to drug compliance and quality of life. While the quality of life scores of the males were higher than that of the females, any relationship was not found out between drug compliance and gender. Any relationship was not found out in the scale scores between educational background and drug compliance but it was observed that low education level decreased the quality of life. Any relationship was not found out between body mass index (BMI) and belief scale but it was observed that the obese had a lower quality of life in the physical sub-dimension. According to the heart failure classification by New York Heart Association (NYHA), the quality of life decreases as the level of heart failure increases; however, drug compliance remains the same. As a result of the study, it was suggested that home care and nursing services should be generalized, as the study requires a larger sample, planning interventions to improve the relation between the quality of life and compliance level of females with heart failure, and treatment compliance of patients with advanced heart failure is dependent on other individuals.