İhmal edilen çocukların annelerinin özelliklerinin incelenmesi: Bir karma yöntem araştırması
An examination of the characteristics of mothers neglecting their children: A mixed method research
  1. Tez No: 521061
  2. Yazar: FERDA KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÖZBESLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ihmali, annelerin özellikleri, çocuk ihmalinde risk faktörleri, Child neglect, maternal characteristics, risk factors for child neglect
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Odaklı Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmada, ihmal edilen çocukların annelerinin çeşitli değişkenler açısından özellikleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel ve nitel yöntemlerle veriler toplanmıştır. Araştırmaya amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen 32 ihmal edilen çocuğun annesi ile çocuğunda ihmal belirlenmeyen 30 çocuğun annesi katılmıştır. Araştırmada Sosyodemografik Bilgi Formu, İhmal Değerlendirme Aracı, Evlilik Uyum Ölçeği, Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölceği, DSM-III R Eksen II Bozuklukları İçin Yapılandırılmıs Klinik Görüsme Ölçeği kullanılmıştır. İhmal edilen çocukların anneleri arasından seçilen 8 anne ile araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak annelerin ebevenlik algıları betimlenmiştir. Nicel verilerin analizinde T-Testi, Anova, Ki-Kare ve Kruskal Wallis, Pearson Korelasyon Testi, nitel verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. İhmal edilen çocukların annelerin bakım kaliteleri alanında en olumlu puanları fiziksel bakım alanında aldıkları, en olumsuz puanları ise sevgi ve gelişimini destekleme alanlarında aldıkları, annelerin yaklaşık yarısının güvenlik alanında yetersiz olduğu saptanmıştır. İhmal edilen çocukların annelerinin kontrol grubu annelerine göre yaş, gelir değerlendirmeleri, sosyal destek, evlilik uyumu, çocukluk örselenme yaşantılarından fiziksel ve duygusal istismar ve yetişkin bağlanma örüntüleri açısından farklılaştığı, ruhsal hastalık ve kişilik bozukluğu tanıları ile çocukluk örselenme yaşantılarından cinsel istismar alt boyutu değişkenleri açısından ise farklılık olmadığı saptanmıştır. Araştırmanın nitel kısmında yer alan annelerin çoğu kendisini anne olarak yeterli görmediğini, annelik rolünden doyum almadığını, çocuğuna yatırımının yetersiz olduğunu ve rollerini dengede tutamadığını belirtmiştir. İhmal çocukların gelişimlerinin birçok yönünü etkileyerek kalıcı izler bırakmaktadır. Bu nedenle, ihmal yaşanan ailelere zamanında destek sağlamak ve ailelere yönelik müdahale proğramları oluşturmak önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the characteristics of neglected their children's mothers. For this purpose, data were collected by quantitative and qualitative methods. The mothers of 30 neglected children and 30 children who were not neglected were included in to the study. In addition to this 8 of the neglecting mothers were also included to the qualitative part of the study. Sociodemographic Information Form, Neglect Assessment Tool, Close Relationships Inventory, Perceived Social Support Scale, Marital Adjustment Scale, Childhood Trauma Survey Scale, SCID I and SCID II were used as data collection tools. Maternal perceptions were investigated in the direction of qualitative findings obtained from interviews with mothers of neglected children. T-test, ANOVA, Chi-square test, Kruskal Wallis, Pearson Correlation test were used for quantitative anlaysis and descriptive analysis method was used in the analysis of qualitative data. Mothers of neglected children were found to receive their best scores in the field of physical care and their worst scores in the areas of giving love and supporting the development of the child, and nearly half of the mothers were found to be insufficient in the area of ensuring the child's safety. In the quantitative findings obtained; mothers of neglected children and control group mothers differed in terms of their age, income perceptions, multidimensional perceived social support, marital adjustment, physical and emotional abuse subscales on the scale of childhood abuse, adult attachment patterns, however; it was found that there was no difference in terms of mental illness and personality disorder, and scores on sexual abuse subscale of child abuse. Qualitative results demonstrated that most of the mothers do not consider themselves adequate for parenting, do not get satisfied with their parenting role, have insufficient emotional investments in their children and cannot keep their roles in balance. Neglect affects many aspects of children's development and develops permanent damages. For this reason, it is important to provide support to neglecting families and family interventions should be established..