Kuşaklar arası kadınların doğum algıları ve deneyimlerinin nitel analizi
Qualitative analysis of woman intergenerational birth perspectives and experiences
- Tez No: 521081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, doğum algısı, doğum deneyimi, kuşak, kuşaklara arası aktarım, Birth, birth perception, birth experience, generation, intergenerational transmission
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Amaç: Çalışmada kadınların doğum algılarının, yaşadıkları doğum deneyimlerine ilişkin aktarımların ve kuşaklararası farklılıkların incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Niteliksel bir araştırma olan bu çalışmada, fenomenolojik (olgubilim) yaklaşım deseni kullanıldı. Kastamonu ilinde gerçekleştirilen çalışmanın örneklem seçiminde, amaçlı örnekleme yöntemlerinden“maksimum çeşitlilik örneklemesi”kullanıldı ve aynı aileden üç kuşak kadın karşılaştırmalı olarak incelendi (son bir yıl içerisinde doğum yapmış kadın-torun (3.Kuşak), anne (2.Kuşak) ve anneanne (1.Kuşak)). Her kuşaktan 19 kadın olmak üzere toplamda 57 kadınla görüşme yapıldı. Veriler kadınların tanımlayıcı özelliklerinin sorgulandığı“Bilgi Formu”ve doğum algısı ve deneyimlerinin sorgulandığı“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile yüz yüze ve derinlemesine görüşme tekniğini kullanılarak toplandı. Veriler, NVivo-11 Nitel Veri Analizi Programı'ndan yararlanılarak içerik analizi yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: 1.Kuşakta evde ve normal doğumlar yüksek oranda iken bunun 3.Kuşağa doğru gittikçe hastane ve sezaryen doğumlara kaydığı görüldü. Kadınların doğumu çoğunlukla“zor”,“çok zor”bir deneyim olarak algılanıp ifade ettikleri saptandı. Her üç kuşakta da olumsuz doğum algısının daha fazla olduğu, olumsuz algı ifadelerinin 3.Kuşaktan 1.Kuşağa doğru ve özellikle normal doğum yapanlarda daha fazla olduğu görüldü. 1.Kuşakta evde doğumda profesyonel bakımdan uzak olmanın, 2.Kuşakta (anne) hastanede doğumda rutin tıbbi müdahaleler ve sağlık profesyonellerinin olumsuz tutumunun, 3.Kuşakta (torun) ise normal doğumda rutin tıbbi müdahalelerin ve sağlık profesyonelleri tarafından sezaryen doğuma yönlendirilmenin doğumdan memnuniyeti olumsuz yönde etkilediği görüldü. Sonuç: Elde edilen sonuçlara göre, üç kuşaktaki kadınların doğum deneyimlerinde büyük değişikliklerin olduğu, bu değişikliklerin her birinin kadınlar üzerinde farklı etkileri olup, bunun kuşaklararası aktarımlara yansıdığı belirlendi. Kadınların olumlu doğum deneyimine sahip olmasının, gelecek kuşaklar için oldukça önemli olduğu görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the perceptions of women births, occured transmission of their own birth experiences and the intergenerational differences. Material and method: In this study, which is a qualitative research, phenomenological (state-search) approach pattern was used. The study was actualized in Kastamonu province to examine comperatively of three generations of women from the same family and in the sample selection of the study“maximum diversity sampling”was used as one of the purposive sampling methods. (women's categorized who gave birth in the last year as grandson (3rd generation), mother (2nd generation) and grandmother (1st generation)). With 19 women from each generation were interviewed in total 57. The data were collected using detailed face-to-face interview technique with the ''Information Form'' which women's descriptive characteristics were questioned and ''Semi-Structured Interview Form'' which birth perception and experiences were questioned. The data were analyzed by using content analysis method using NVivo-11 Qualitative Data Analysis Program. Findings: At the 1st generations, normal births in home were at a high rate, it was seen that the third generation tends to birth as cesarean in hospital. It was found that women were mostly perceived and expressed as ''difficult'' and "very difficult'' experiences. All three generations have highly negative birth perception, increasing negative expression that tends from 3rd generation to 1st generation, it was also affected by normal birth experience. It was observed that it affected the satisfaction from birth negatively, at 1st generation by being lack professional care away from home. At 2nd generations affected negatively of routine medical interventions at birth in hospital and negative attitudes of health professionals. 3rd generation affected negatively of routine medical interventions in normal delivery and referral of caesarean birth by professionals of health sector. Result: According to the results, it was determined that there were big changes in the birth experiences of women in the three generations, each of these changes had different effects on women and this was reflected in intergenerational transmision. The fact that by having positive birth experiences of women is considered to be very important for future generations.