Hakkkari Zap vadisinin erozyon kontrol amaçlı olarak planlanması
Planning Hakkari Zap Valley for erosion control
  1. Tez No: 521082
  2. Yazar: ALİ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Erozyon Kontrolü, Hakkari Zap Vadisi, Havza, Rehabilitasyon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, Hakkâri Orman İşletme Müdürlüğü, Hakkâri Orman İşletme Şefliği, Zap vadisinin kuzey ve güney yamaçlarında yer alan Ördekli Köyü ve Civar köylerinin mülkü hudutlarında gerçekleştirilmiştir. 6207,0 hektar alanın 3,5 hektarı tarım, 78,0 hektarı kayalık-su, 6.0 hektarı mevcut yol, 3487,0 hektarı sosyal yönden ağaçlandırması mümkün olmayan alan olup, 2632,5 hektar alanda çalışma yapılması planlanmıştır. Net çalışma alanının 2348,0 hektarında rehabilitasyon çalışması, 269,0 hektarında erozyon kontrolü çalışması, 3,5 hektarında servis yolu yapımı, 12,0 hektarında sadece koruma yapılmıştır. Araştırma alanında, şiddetli karasal iklim hakimdir. Karlı, donlu çok soğuk ve uzun kışlar vardır. En yüksek yağış kışın ve İlkbahar da en az yağış ise yaz mevsiminde görülür. Yıllık olarak ortalama toplam yağış miktarı 760,1 mm.dir. Ortalama toplam yağış miktarı en fazla 120,3 mm. ile Mart ayında, en az ise 2 mm. ile Ağustos ayında ölçülmüştür. Vejetasyon süresi boyunca yıllık ortalama yağış miktarı 38,6 mm.'dir. Çalışma alanının iklimini belirlerken en yakın gözlem istasyonu olan Hakkâri Meteoroloji istasyonunun iklim verileri kullanılarak enterpolasyon yapılmış ve havzanın iklim değerleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out within border of Ordekli and adjacent villages on the northern and southern slopes of the Zap valley located in Hakkâri Forest sub district Directorate of Hakkâri Forestry operation Directorate. 3.5 hectares of total study area is agricultural area whereas 78.0, 6.0 and 3487.0 of it comprise of rocky-water, roads and areas not possible to afforestation in the social direction, respectively. So, underground work is planned to be done in 2632.5 hectares of the study area. Rehabilitation practices were performed in 2348.0 hectares of planning area, while 269.0, 3,5 and 12.0 of it were allocated for erosion control work, service road construction and protected areas. In the study area, severe continental climate prevails. Study area has snowy, frosty and long winters. The highest precipitation is seen in winter and spring, while the lowest is seen in summer. The annual average precipitation is 760,1 mm. Maximum monthly average precipitation is 120.3 mm. in March, whereas minimum monthly average precipitation is 2 mm. in August. The annual average precipitation is 38.6 mm during the vegetation period. When determining the climate of the study area, data of the closest observation station, Hakkâri Meteorology Station, was used and climate values of the basin were determined using interpolation method.