Sendromik olmayan kraniyosinostozlu pediatrik olgularda olası aday genlerin tüm ekzom dizileme yöntemi ile incelenerek genotip – fenotip ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the genotype-phenotype correlation by using the whole exome sequencing of possible candidate genes in pediatric cases with non-syndromic craniosynostosis
- Tez No: 521083
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜL ALPER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Tıbbi Biyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetics, Medical Biology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kraniyosinostoz, yeni nesil dizileme, moleküler genetik, sendromik olmayan kraniyosinostoz, genetik, craniosynostosis, next generation sequencing, molecular genetics, nonsyndromic craniosynostosis, genetic
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Sendromik olmayan kraniyosinostoz, prematür sütür füzyonunun yol açtığı konjenital bir malformasyondur. Projemizde, hedefli ekzom dizileme analizi kullanarak, sendromik olmayan kraniyosinostozun olası genotip-fenotip ilişkisinin aydınlatılması amaçlanmıştır. Yöntem: Sendromik olmayan kraniyosinostoz tanılı olgulardan, FGFR2 geni ekzon IIIa ve IIIc bölgelerinde mutasyon tespit edilememiş ve herhangi bir kromozomal abnormaliteye sahip olmayan 30 olgu çalışmaya dâhil edilmiştir. 21 olgu, 519 gen içeren araştırma paneli kullanılarak hedefli yeni nesil dizileme analizine alınmış ve hastalıkla ilişkili olabilecek mutasyonlar saptanmaya çalışılmıştır. Diğer 9 olguya ise, 21 olguda tespit edilen olası patojenik mutasyonların bulunduğu ekzonlar için Sanger dizileme analizi yapılmıştır. Elde edilen moleküler genetik veri, olguların klinik verisi ile karşılaştırılarak genotip-fenotip ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Yapılan klinik değerlendirmeler sonucunda, olguların %37'sinde sagittal sinostoz, %33'ünde koronal sinostoz, %20'sinde metopik sinostoz ve %10'unda ise multisütür sinostozu tespit edilmiştir. Ayrıca, olguların %47'sinde en az bir oküler abnormalite tespit edilmiştir. DNA dizileme analizi sonucunda, olguların yaklaşık %20'sinde AXIN2, TCF12 ve ERF genlerine ait patolojik mutasyonlar tespit edilmiştir. TCF12 geninde p.M260fs*5 ve p.P369fs*26 mutasyonu taşıyan olguların bilateral koronal sinostoza, AXIN2 geninde p.L349fs*24 mutasyonu taşıyan olgunun sagittal sinostoza ve ERF geninde p.G299fs*9 mutasyonu taşıyan olgunun ise sağ koronal sinostoza ve kapalı fontanellere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, Sanger dizileme sonucunda brakisefalik olan bir olgunun TCF12 geninde c.825+5G>T splays bölge mutasyonu tespit edilmiştir. Sonuç: Sendromik olmayan kraniyosinostoz, hem genetik hem de fenotipik olarak oldukça heterojen bir anomalidir. Bulgularımız, sendromik olmayan kraniyosinostozlu olgularda genetik tanının, kapanan sütürün çeşidine göre yapılmasının daha hızlı tanıya götüreceği sonucunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-syndromic craniosynostosis is a congenital malformation caused by the premature suture fusion. In this project, we aimed to brighten the genotype-phenotype correlations of the non-syndromic craniosynostosis by using targetted exome sequencing. Method: 30 non-syndromic cases with wild genotype for FGFR2 exon IIIa and IIIc, and normal karyotype were included in the study. Twenty-one of the cases were sequenced by using next-generation targeted exome sequencing of the research panel including 519 genes. The other nine of the cases were analyzed by using Sanger sequencing for the exons carried possibly pathogenic mutations which were identified in twenty-one of the cases. The obtained molecular genetic data were compared with the clinical data of the cases and the genotype-phenotype correlation was evaluated. Results: As a result of the clinical evaluation, 37% of the cases have sagittal synostosis and followed by coronal, metopic and multisuture synostosis with 33%, 20%, and 10%, respectively. Besides, it has been determined that 47% of the cases have at least one ocular abnormality. As a result of DNA sequencing, it has been detected that 20% of the cases have pathogenic mutations in AXIN2, TCF12 and ERF genes. It has been seen that cases with p.M260fs*5 and p.P369fs*26 mutations in TCF12 gene have coronal synostosis, the case with p.L349fs*24 mutation in AXIN2 gene has sagittal synostosis and the case with p.G299fs*9 mutation in ERF gene has unilateral coronal synostosis and closed fontanelles. In addition to these, by using Sanger sequencing, c.825+5G>T splice region mutation in TCF12 gene was detected in a case with brachycephaly. Conclusion: Non-syndromic craniosynostosis is both genotypically and phenotypically heterogeneous anomaly. Our findings revealed that screening of the genes depending on the type of closed suture in non-syndromic craniosynostosis cases may lead to a faster genetic diagnosis.