Evli kadınların, aile içi şiddete yönelik tutumları ve evlilik uyumlarının belirlenmesi
The attitudes of married women and family tendencies and marriage adaptations
  1. Tez No: 521095
  2. Yazar: FATMA SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ÖZCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN GÖRDELES BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Evlilik Uyumu ve Şiddete Yönelik Tutum, Violence, Violence Against Women, Marital Adjustment and Attitudes Toward Violence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Evli kadınların aile içi kadına şiddete yönelik tutumları ve evlilik uyumları belirlenmesi amacıyla olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem Araştırma evli kadınların aile içi kadına yönelik şiddete ilişkin tutumları ve evlilik uyumları belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Acıgöl ve Hacıbektaş ilçe merkezlerinde yaşayan 15 yaş üstü 323 evli kadın oluşturmaktadır. Kadınlara kartopu yöntemiyle ulaşılıp, tanıtıcı özelliklerini içeren 23 soruluk bir anket formu, 'Evlilik Uyumu Ölçeği ', '' Kadınların, Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumları Ölçeği'' kullanılarak veriler toplanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) version 22.0 kullanılmıştır.Çalışmada elde edilen veriler için Ki-Kare, Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon ve Regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular Araştırmada kadınların %18.5'i şiddet görmekte; Acıgöl'de kadınların evlilik uyum ölçeği puanı 40.69±10.11 iken, Hacıbektaş'ta ise 45.38±10.93'dür. Acıgöl şiddet tutum, Acıgöl'de kadınların şiddete ilişkin tutum ölçeği genel puanı 49.17±11.99, Hacıbektaş'da ise 32.42±9.48'dir. Yapılan regresyon ve korelasyon analizleri sonuçlarına göre, kadınların tamamında kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ölçeği puanı arttıkça (geleneksellik arttıkça) evlilik uyumu ölçeği puanı azalmakta, evlilik uyumunda meydana gelen değişikliklerin %2,5'i (Düz. R2=0,025) bağımsız değişkenler olan ekonomik şiddet, duygusal/psikolojik/cinsel şiddet, meşrulaştırıcı mitler ve neden açıklayıcı mitler tarafından açıklanmaktadır. Kadınlarda şiddet görme durumu evlilik uyumunu %16.6 oranında etkilemekte ve ekonomik şiddet evlilik uyumunu etkileyen en önemli ve tek değişkendir. Sonuç ve Öneriler İki ilçe arasında tanımlayıcı özellikler arasında farklılıklar varken kadına yönelik şiddet Acıgöl'de Hacıbektaş'a oranla daha fazla görülmektedir. Aynı zamanda Hacıbektaş' da yaşayan kadınların evlilik uyumu Acıgöl'e oranla daha yüksektir. Her iki ilçede de şiddete ilişkin tutum puanları geleneksellikten uzaklaşılırken; Hacıbektaş'da bu oran Acıgöl'e göre daha fazladır. Şiddet gören kadınlarda evlilik uyumunun daha düşük olduğu anlaşılmıştır. Kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ölçeği puanı arttıkça (geleneksellik arttıkça) evlilik uyumu azalmaktadır. Bu doğrultuda toplumda şiddetin önlenmesine yönelik sağlığı geliştirme politikaları oluşturulmalı, kadınların eğitim olanakları artırılıp şiddete ilişkin davranış ve tutum değişikliği sağlanmalı ve evlilik uyumunu yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Goal: This study was conducted to determine the attitudes of married women to violence against women and marital harmony. Materials and Methods: The research was carried out in a descriptive and comparative manner in order to determine married women's attitudes towards violence against women and marital adjustment.The sample of the study consisted of 323 married women over 15 years of age living in districts of Acıgöl and Hacıbektaş.data were collected using a 23-question questionnaire including the introductory features of the women ('Marriage Compliance Scale' 'Women's Attitudes Towards Violence Against Women Scale'). SPSS (Statistical PackageforSocialSciences) version 22.0 was used to evaluate the data obtained from the study. Chi-Square, Independent Sample T Test, One-Way Variance Analysis (ANOVA), Correlation and Regression tests were used for the data obtained in the study. Results: In the study, 18.5% of the women are subjected to violence; In Acıgöl, the women's marital adjustment scale was 40.69 ± 10.11, whereas in Hacıbektaş, it was 45.38 ± 10.93. Acıgöl violence attitude, the general attitude of the women's attitude towards violence in Acıgöl is 49.17 ± 11.99 and 32.42 ± 9.48 in Hacıbektaş. According to the results of the regression and correlation analysis, the scale of marriage adjustment scale decreases as the attitude scale of the women towards the violence increases (as the traditionalness increases), and 2.5% of the changes in the marital adjustment (Plain. R2 = 0.025) are the independent variables. violence, emotional / psychological / sexual violence, legitimizing myths, and why explanatory myths. Violence in women affects marital adjustment by 16.6% and economic violence is the single most important variable affecting marital adjustment. Conclusion and Suggestions: While there are differences between the descriptive characteristics of the two districts, violence against women is more common in Acıgöl than Hacıbektaş. At the same time, the marital adjustment of women living in Hacıbektaş is higher than in Acıgöl. In both districts, the attitude points related to violence were removed from traditionalism. In Hacıbektaş, this rate is higher than in Acıgöl. It was understood that marital adjustment was lower in women who were subjected to violence. As the scale of attitude towards violence against women increases (as the tradition increases), the marital adjustment decreases. In this context, health promotion policies should be established in order to prevent violence in the society, education opportunities of women should be increased and violent behavior and attitude changes should be made and studies should be carried out to increase the marital adjustment.