Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan 'Kolay gelsin' ve 'İstanbul' ders kitaplarında kültürlerarası öğrenme
Intercultural learning in the coursebooks 'Kolay gelsin' and 'İstanbul' used for teaching Turkish as a foreign language
- Tez No: 521209
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TALAT FATİH ULUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, ders kitapları, kültürlerarası öğrenme, Turkish as a Foreign Language, coursebooks, intercultural learning
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı dil öğretiminde geleneksel yöntemler yerini iletişim odaklı yöntemlere bırakmıştır. Bu süreçte, hedef dilde iletişim kurabilmek için o dilin kurallarını öğrenmenin yeterli olmadığı, o dilin konuşulduğu ülkelerin kültürü hakkında bilgi sahibi olmak gerektiği giderek daha çok vurgulanmıştır. Yabancı dil çalışmaları kapsamında kültürle ilgili konular ilk olarak 'ülke bilgisi', 'kültür bilgisi' gibi başlıklar altında incelenmiş, günümüzde ise bu başlıkların kapsamı genişlemiş ve 'kültürlerarası öğrenme' kavramı gündeme gelmiştir. Yabancı dil öğretiminde kültürlerarası öğrenme yoluyla öğrencilere kültürlerarası iletişime hazır bireyler haline gelmelerini sağlayacak bir donanım kazandırmak hedeflenmiştir. Yabancı dil derslerinde en sık kullanılan kaynaklar olan ders kitapları da bu yaklaşım doğrultusunda tasarlanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de ve Almanya'da yayınlanan iki güncel Yabancı Dil Olarak Türkçe ders kitabı setinin kültürle ilgili içerikleri belirli kıstaslar temelinde çözümlenerek ve karşılaştırılarak, yabancı dil ders kitaplarının kültürlerarası öğrenme sürecine nasıl katkı yapabileceği sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional methods of foreign language teaching were replaced by communicative methods starting from the second half of the twentieth century in particular. In this process, it was highlighted more and more often that, to be able to communicate in the target language, it was not enough to learn the rules of that language, and learners should get familiar with the culture of the countries where it is spoken. In the field of foreign language studies, culture-related subjects were first analyzed under titles such as 'Landeskunde', 'Cultural Studies', etc., and as of today, the scope of these titles have extended, resulting in the concept of 'intercultural learning'. Through intercultural learning, foreign language teaching aims to equip the learners with characteristics that help them become individuals ready for intercultural communication. Foreign language coursebooks, the most widely used resources in foreign language classes, are designed in accordance with this approach. In this thesis, the cultural content of two up-to-date Turkish as a Foreign Language coursebook sets published in Turkey and Germany are analyzed and compared on the basis of certain criteria and it is questioned how foreign language coursebooks can contribute to the process of intercultural learning.