Çocuklara yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce öğretiminde kullanılan okuma metinlerinin değerler eğitimi bakımından incelenmesi
Examination of reading texts used in teaching both Turkish and English as a foreign language to children in terms of values education
- Tez No: 932467
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: değerler eğitimi, yabancılara Türkçe öğretimi, dil öğrenimi, values education, teaching Turkish to foreigners, language learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Tüm dünyada çocuklara yabancı dil öğretiminde önemli ölçüde bir artış vardır. Erken yaşta dil öğreniminin kalıcı olduğu vurgulandıkça, çeşitli dillerin öğretimi artmıştır. Yabancı çocuklara Türkçe öğretimi de bu doğrultuda önem kazanmaktadır. Bu öğrenim ve öğretim süreçleri içerisinde değerler eğitiminin yeri büyüktür. Dil öğrenimi ile aktarılan kültür öğeleri içerisinde en çok değerlere yer verilmektedir. Değerler eğitimi, her birey için topluma uyum sağlama ve aidiyet gösterme açısından oldukça önemlidir. Bu eğitimin erken yaşlarda başlanması ve dil öğretimine dahil edilmesi, öğrenilen değerin her alanda uygulanabilmesi açısından önemlidir. Erken yaşlardan itibaren başlayan değerler eğitiminin önemi, Çarboğa tarafından“kültürel, ahlaki, ulusal ve evrensel değerlerin bireylere aktarılarak birey ve toplumun ideal bir yapıya kavuşturulmasını amaçladığından, son yıllarda giderek önem kazanan bir eğitim olgusu haline gelmiş ve ülkemizin eğitim programları ve politikalarıyla birlikte tüm ülkelerde de giderek artan bir alan olmuştur”şeklinde ifade edilmiştir (Çarboğa, 2019). Bu bağlamda bakıldığında Türkçenin ve İngilizcenin yabancı dil olarak çocuklara öğretimi materyallerinde değerler eğitiminin okuma metinlerinde sıklıkla görüldüğü anlaşılmaktadır. Bu çalışma, yabancı çocuklara Türkçe öğretimi sırasında kullanılan okuma metinlerinin değerler eğitimi açısından yabancı dil olarak İngilizce öğretimi için hazırlanmış okuma metinleri ile karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu karşılaştırma ile, yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce öğrenen çocukların bu metinlerde değerler eğitimi bağlamında karşılaştıkları benzerlikler ve farklılıkların tespit edilmesi hedeflenmektedir. Araştırma süresince yabancı dil olarak Türkçe ve İngilizce öğretiminde kullanılan okuma metinleri incelenecek, üzerinde durulan değerler tespit edilecektir. Elde edilen verilerin ardından her iki yayındaki benzerlik ve farklılıklar ele alınacaktır. Ortaya çıkan benzerlik ve farklılıkların yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ne şekilde kullanılabileceği ve öğrenicilerin bu bilgileri nasıl daha kolay elde edebileceği üzerinde durulacaktır. Bu araştırma süresince kullanılacak yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kaynağı, PIKTES projesinin Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi faaliyetleri kapsamında, yabancı öğrenciler için destekleyici materyal olarak hazırlanmış olan“Aslı Hikâye Serisi”kitaplarıdır. Kullanılacak İngilizce kaynak ise, Cambridge yayınevi tarafından basımı yapılan“Cambridge Primary Reading Anthologies”setidir. Yapılacak karşılaştırma ile değerler eğitiminin çocuklara aktarımı üzerinde durularak öğretici ve öğrenicilerin fayda sağlayabileceği kısımlarının belirlenmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
There has been a significant increase in foreign language teaching to children worldwide. As the lasting impact of early language learning is emphasized, the teaching of various languages has grown. Teaching Turkish to foreign children has also gained importance in this context. Within these teaching and learning processes, values education holds a significant place. Among the cultural elements conveyed through language learning, values are given the most emphasis. Values education is crucial for every individual in terms of adapting to society and demonstrating a sense of belonging. Starting this education at an early age and integrating it into language teaching is important for the application of the learned values in all areas. The importance of values education starting from an early age has been expressed by Çarboğa as“since it aims to transfer cultural, moral, national, and universal values to individuals, thereby making the individual and society achieve an ideal structure, it has become an increasingly important educational phenomenon in recent years and has grown as a field in all countries along with our country's educational programs and policies”(Çarboğa, 2019). In this context, it is understood that values education frequently appears in reading texts in the materials used for teaching Turkish and English as foreign languages. This study aims to compare the reading texts used in teaching Turkish to foreign children with those used in teaching English as a foreign language in terms of values education. With this comparison, the study aims to identify the similarities and differences that children learning Turkish and English as foreign languages encounter in these texts in the context of values education. Throughout the research, the reading texts used in teaching Turkish and English as foreign languages will be examined, and the values emphasized in these texts will be identified. After obtaining the data, the similarities and differences between the two will be discussed. The study will focus on how these similarities and differences can be used in teaching Turkish as a foreign language and how learners can more easily acquire this information. The source to be used for teaching Turkish as a foreign language during this research is the“Aslı Story Series”books, which were prepared as supporting material for foreign students within the PIKTES project's activities in teaching Turkish as a foreign language. The English source to be used is the“Cambridge Primary Reading Anthologies”set, published by Cambridge University Press. By making this comparison, the aim is to focus on the transfer of values education to children and to identify the parts that could benefit both teachers and learners.