Gesi kuzey mezarlığı mezar taşları
Tombstone in northern Gesi graveyard
- Tez No: 521213
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezarlık, Mezar Taşları, Lahit, Kitabe, Graveyard, Tombstone, Tomb, Inscription
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
"Gesi Kuzey Mezarlığı Mezar Taşları'' adlı çalışma; Giriş, Kayseri ve Gesi'nin Tarihçesi, Türklerde Mezar Geleneği, Katalog, Değerlendirme ve Sonuç olmak üzere beş ana başlık altında toplanmıştır. Tezde Osmanlı Dönemine ait 59 mezar ve mezar taşı tanımlaması yapılmıştır. Birinci bölümde; konunun tanımı, önemi, sınırlandırılması, konuyla ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; Kayseri'nin ve Gesi'nin tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; İslamiyet öncesi ve İslamiyet sonrası Türklerde mezar geleneği ele alınarak önemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde; tezin katalog kısmı vardır. Bu bölümde 59 adet mezar ve mezar taşlarının tanımlanmasına yer verilmiştir. Beşinci bölümde; tezin değerlendirme ve sonuç kısmı yer almaktadır. Değerlendirme kısmında incelenen mezar taşları plan tipolojisi, süsleme, malzeme ve mezarı oluşturan bölümler olmak üzere alt başlıklarda tanıtılmıştır ve mezar taşlarının tüm özellikleri göz önüne alınarak hakkında genel bilgiler ve çıkarımları içermektedir.
Özet (Çeviri)
The study named as 'Tombstone in Northern Gesi Graveyard' includes five main headings as introduction, the history of Kayseri and Gesi, Turkish sepulcher tradition, catalogue, assessment and conclusion. In the paper fifty-nine tombs and headstones have been defined. The first chapter contains definition of the subject, its significance, classification and the studies related to subject. The second chapter involves the information as to the history of Kayseri and Gesi. The third chapter comprises sepulcher customs of Turks in the pre-İslamic and postİslamic periods and its significance. The catalogue of the thesis and entire features of fifty-nine graves and their headstones take place in the forth chapter. The fifth chapter includes assessment and conclusion. In the assessment part, the headstones examined has been divided into sub-headings in which defining plan typology, ornamentation, material and the sections making up the grave and this chapter also contains general information and inferences by regarding to all features of sepulchral monuments.