Formaldehit ile oluşturulan testis hasarına karşı silimarinin koruyucu etkisi
Protective effect of silymarin against testicular damage induced by formaldehyde
  1. Tez No: 521256
  2. Yazar: FERHAT TAVLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KARAPEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Silimarin, Testis hasarı, Paraoksonaz, Arilesteraz, Oksidatif stres
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Çalışmada formaldehit ile oksidatif testis hasarı oluşturulan farelerde, silimarinin koruyucu etkisini araştırmak amacıyla 28 adet Swiss Albino erkek fare kullanıldı. Her grupta bulunan hayvan sayısı eşit olacak şekilde kontrol (K), Formaldehit (F), Silimarin (S) ve Silimarin+Formaldehit (SF) olmak üzere hayvanlar dört gruba ayrıldı. Toplam 14 gün boyunca K grubuna intraperitoneal serum fizyolojik, F grubuna 10 mg/kg/gün formaldehit, S grubuna 100 mg/kg/gün silimarin ve S+F grubuna 10 mg/kg/gün formaldehit + 100 mg/kg/gün silimarin uygulandı. Uygulamalar sonunda kan örneklerinden plazma elde edildi. Elde edilen plazmalar paraoksonaz (PON1), arilesteraz (ARE) enzim aktiviteleri ile yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ölçümüne kadar derin dondurucuda (-20 °C) saklandı. Testis dokusundan alınan örnekler, % 10'luk formaldehit çözeltisi içerisinde histopatolojik incelemeler için patoloji laboratuvarına gönderildi. Çalışmamızda silimarin grubunda hem PON1 hem de ARE aktivitesinde önemli düzeyde (P< 0.05) artış tespit edilirken, formaldehit uygulanan grupta ise PON1 ve ARE aktivitesinde önemli düzeyde (P< 0.05) azalmanın olduğu tespit edilmiştir. Silimarin+Formaldehit verilen grupta ise histopatolojik parametrelerin kontrol ve silimarin grubuna yakın olduğu tespit edildi. Silimarinin testiküler hücreler üzerine olan bu olumlu etkilerinin PON1 ve ARE aktivitelerinde görülen değişikliklere paralel olarak antioksidan savunma sistemini güçlendirmesiyle ilşkili olabileceği kanısını taşımaktayız. Sonuç olarak, farelerde formaldehit uygulamasının hücre hasarı ve oksidatif strese neden olabileceği, buna karşılık antioksidan olarak silimarinin testiküler hücre hasarının azaltılması ve oksidatif stresin önlenmesinde koruyucu etkilere sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, 28 Swiss Albino male mice were used to investigate the protective effect of silymarin againts formaldehyde-induced oxidative testicular damage in mice. The animals were divided into four groups, control (C), formaldehyde (F), silymarin (S) and silymarin+formaldehyde (SF), with equal numbers of animals in each group. In group C; intraperitoneal serum, in group F; 10 mg / kg / day formaldehyde, in group S; 100 mg / kg / day silymarin and in group SF; 4 mg / kg formaldehyde +100 mg / kg / day silymarin was given for 14 days. Plasma was separated from the blood samples obtained at the end of the applications. The samples were stored at -20 °C in freezing until paraoxonase and arylesterase enzyme activities and HDL (high-density lipoprotein) concentration were measured. Testicular tissue samples were sent to the pathology laboratory for histopathological examinations in 10% formaldehyde solution.