The Times gazetesine göre Balkan savaşları
The Balkan wars according to The Times newspaper
- Tez No: 521325
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİYET SEZER FEYZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: The Times Gazetesi, Balkan Savaşları, İttihat ve Terakki, The Times Newspaper, Balkan Wars, The Committee of Union and Progress
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu tez çalışmasında yayın hayatına 1785 yılında başlamış olan dönemin İngiltere'sinin en etkili gazetesi, Balkan Savaşları'nın vuku bulduğu 1912 Ekim-1913 Ekim arası dönemde incelenmiştir. Bu çalışmada amaç, dönemin en etkili siyasal gücünün sözcüsü konumundaki The Times'ın Osmanlı İmparatorluğu ve Balkan Savaşları'na nasıl baktığının ortaya konulması ve tahlil edilmesidir. İnceleme sırasında gazetede Osmanlı İmparatorluğu ve Balkan Savaşları'na ilişkin karşılaşılan telgraf, başyazı ve editoryal yazıların çokluğu dikkat çekicidir. Bunun bir sebebi Balkan Savaşları'nın Birinci Dünya savaşı'nın habercisi olması ise diğer bir sebebi de incelenen dönemde“Hasta Adam”Osmanlı İmparatorluğu'nun paylaşılması konusunda Büyük Güçler arasındaki rekabetin de doruk noktasına çıkmış olmasıdır. Gazetedeki telgraf, yazı ve yorumlar da şüpheye yer vermeyecek şekilde bu çıkarımı doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis set out to examine the one of the most influential English newspaper of United Kingdom and the world: The Times Newspaper, which started its publishing life in 1785. This thesis main objective is to present and examine the position of the newspaper, which were called as the voice of one of the most powerful state of that time, towards the Turks and the Balkan Wars. That the enormous numbers of leading articles, editorial writings and the telegrams regarding the Ottoman Empire and the Balkan Wars, which seen during the study, is remarkable. The most important of this reason is that the Balkan Wars were the harbinger of the First World War. Another reason is that the years of 1912 and 1913 were at the peak of the rivalry and the conflict between the European powers to share the spoils of the Sick Man of Europe. All the published materials relating to this period by The Times, indicates and to a larger degree confirm the above conclusions.