Müze eğitimcilerinin eğitim tarzları ve epistemolojik inançları
Museum educators' styles and epistemological beliefs
- Tez No: 521342
 - Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE ARTAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
 - Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, müze eğitimcisi, müze eğitimcilerinin tarzları, epistemolojik inanç, Museum education, museum educator, museum educators' styles, epistemological beliefs
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, müze eğitimcilerinin yaptıkları çalışmalar sırasında kullandıkları bilgi türleri, yöntem ve teknikler ile soru ve yönergelerin tanımladığı tarzlarını ve müze eğitimcilerinin epistemolojik inançlarını anlamaya yönelik olarak yapılmıştır. Araştırma, tarama modeli olarak tasarlanmış bir örnek olay çalışmasıdır. Çalışma grubu, Ankara'da bulunan dört farklı müze türünde çalışan yedi müze eğitimcisiden oluşmaktadır. Müze eğitimcilerinin tarzları gözlem yoluyla, epistemolojik inançları ise ölçek kullanımı ile anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak için nitel veri analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular müze eğitimcilerinin epistemolojik inanç düzeylerinin birbirine çok yakın olmasına rağmen eğitim tarzlarının birbirinden farklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca müze eğitimcilerinin çalışmalarında çeşitli bilgi türleri, yöntem ve teknikler ile soru ve yönergeleri birleştirdikleri görülmüştür. Müze eğitimcilerinin tarzları başlıklar halinde tespit edilememiş olup her bir müze eğitimcisinin çalışmalarında kullandığı bilgi türleri, yöntem ve teknikler ile soru ve yönergeler ortak özellikleri ve farklılıkları ele alınarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is about the styles of museum educators which is defined by the knowledge types, methods and techniques, and question and instruction types used by museum educators during their museum tours and museum educators' epistemological beliefs. The study is an example of case study and it is designed based on the survey model. Seven museum educators participated in this study. The participants were selected from four different kinds of museums in Ankara. Observation method was used to understand the museum educators' styles and epistemological beliefs of museum educators were determined by Epistemological Beliefs Questionnaire. In order to answer the research questions, qualitative analysis methods were used. According to study, it is seen that the epistemological beliefs dimensions of the museum educators are not distinctive in museum educators' styles. Although museum educators' epistemological beliefs dimensions are similar to each other, their styles are different from each other. Also, the styles of museum educators were not categorized as they use a combination of different knowledge types, methods and techniques, and question and instruction types. Thus, the components of museum educators' styles are described by their common and different characteristics.