Lacerta trilineata (Bedriaga, 1886)'nın yaş yapısının ve büyümesinin incelenmesi
Examination of the age structure and growth of Lacerta trilineata (Bedriaga, 1886)
  1. Tez No: 521347
  2. Yazar: YASEMİN ODABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Skeletochronology, LAG, von Bertalanffy, Longevity, Body size
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmada, 420 m yükseklikteki Sergen, Vize-Kırklareli popülasyonundan Lacerta trilineata (Bedriaga, 1886) 'nın yaşam öyküsü özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Türün eşeysel olgunluk yaşı, SSD ve büyüme oranı gibi özellikleri ilk kez sunulmuştur. Bireylerin falanj kemikleri kullanılarak iskelet kronolojisi yöntemiyle inceleme yapılmıştır. Sergen popülasyonuna ait bireylerde (14 erkek ve 12 dişi) yaş aralığı erkek bireylerde 7-13 (9,07 ± 1,6) yıl arasında, dişi bireylerde ise 6-10 (8.42 ± 1.37) yıl arasında değişmektedir. Ortalama yaş, eşeyler arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmamıştır. Ortalama SVL değeri, L. trilineata'nın erkek bireylerinde 110,12 ± 6,09 mm, dişi bireylerinde ise 108,51 ± 4,21 mm olarak bulunmuş ve eşeyler arasında anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Eşeysel olgunluğa gelme yaşı, her iki cinsiyet için de 3 yıl olarak bulunmuştur. L. trilineata'nın erkek bireylerinde vücut büyüklüğü (SVL) ve yaş arasında korelasyon bulunmazken dişi bireylerde negatif korelasyon bulunmuştur. L. trilineata'nın Sergen popülasyonunda hafif derecede anlamlı bir erkek yönlü eşeysel büyüklük farklılığı (SSD = 0,014) gözlemlenmiştir. Her iki cinsiyet için, tahmini asimptotik SVL, kaydedilen maksimum SVL'den biraz daha düşüktür (SVLasym + CI, erkek: 108,40 ± 25,68 mm; dişi: 109,21 ± 44,21 mm). Büyüme katsayısı (k), dişilerde erkeklere göre daha düşük olarak bulunmuştur (k + CI, erkek: 0,96 ± 0,22; dişi: 0,75 ± 0,41). Eşeyler arasında büyüme oranları bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Anahtar Kelimeler : İskelet kronolojisi, LAG, von Bertalanffy, Maksimum yaş, Vücut büyüklüğü.
Özet (Çeviri)
In this study, information about life history traits of Lacerta trilineata (Bedriaga, 1886) was given in the Sergen, Vize- Kırklareli population with an altitude of 420 m. Age at maturity, SSD and growth rate of the species were presented for the first time. Cross-sections of the phalangeal bones were examined based on the skeletochronology method. In the sample (14 males and 12 females) of Sergen population, the age ranged from 7-13 (9.07 ± 1.6) years in males, and 6-10 (8.42 ± 1.37) years in females. The mean age did not differ significantly between sexes. The mean SVL was found as 110.12± 6.09 mm in males and 108.51 ± 4.21 mm in females of L. trilineata and the mean SVL was not significantly different between sexes. Age at sexual maturity was 3 years for both sexes. There was no correlation between body size (SLV) and age in male individuals of L. trilineata, while negative correlations were found in female individuals. Slightly male-biased sexual size dimorphism (SSD = 0.014) was observed in the population of L. trilineata. For both sexes, the estimated asymptotic SVL was slightly lower than the maximum SVL recorded (SVLasym + CI, males: 108.40± 25.68 mm; females: 109.21± 44.21 mm). Growth coefficient (k) was lower in females than in males (k + CI, males: 0.96 ± 0.22; females: 0.75 ± 0.41). No significant difference was found in terms of growth rate for both sexes.