Kayseri ili için güneş santrali elektrik enerjisi üretimtahmin planlaması
Solar power plant electricity generation forecastingplanning: A case study in Kayseri
- Tez No: 521394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALTUK BUĞRA SELÇUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Enerji Üretim Tahmini, Yapay Sinir Ağı, NARX Modeli, Solar Energy, Photovoltaic (PV), Energy Generation Forecasting, Artificial Neural Network, NARX Model
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
KAYSERİ İLİ İÇİN GÜNEŞ SANTRALİ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TAHMİN PLANLAMASI Obed NKURIYINGOMA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2018 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Saltuk Buğra SELÇUKLU ÖZET Genel olarak dünya nüfusunun artması ve altyapının gelişmesi nedeniyle enerji ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Enerji üretimi sektörü için geleneksel enerji kaynaklarının sınırlandırılması bir zorluk getirmektedir. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretmek için bazı teknolojiler geliştirilmiştir. Ancak, doğal olarak aralıklı olan, hava durumuna bağlı ve planlanmamış yenilenebilir enerji kaynaklarının güç çıktısını tahmin etmek bir bilimsel ve toplumsal kaygı haline gelmiştir. Bu tezde, fotovoltaik (PV) sistemlerin kısa ve orta vadeli tahminlerini sağlamak için bir sinir ağı modeli geliştrilmeye çalışılmıştır. Meteoroloji istasyonundan, geçmiş hava durumu verilerini kullanarak, lineer olmayan PV sistem çıkış gücünü tahmin etmek için bir Doğrusal Olmayan Özbağlanımlı Dış Girdili Ağ Modeli (Non-linear AutoRegressive network with eXogenous input, NARX) kurulmuştur. Daha sonra, modelin performansı PV sisteminin tahmini gücü için farklı istatistiksel değerlendirme parametreleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışma ile PV sisteminin güç çıkışı tahmin yönteminin Türkiye'de Kayseri ilinde başarıyla kullanılabileceğini ve diğer bölgelerde de uygulanabileceğini göstermiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki güneş enerjisi şirketlerinin yararınadır ve akademik amaçlar için de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SOLAR POWER PLANT ELECTRICITY GENERATION FORECASTING PLANNING: A CASE STUDY IN KAYSERI Obed NKURIYINGOMA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, September 2018 Supervisor: Asst. Prof. Saltuk Buğra SELÇUKLU ABSTRACT The energy need increases day by day due to the development of infrastructure and the increase in the population. For the energy generation sector, satisfying the demand is a big challenge due to the limitation of conventional energy sources. Hence, new technologies have been developed to generate energy from renewable energy sources. However, estimating the power output of inherently intermittent, weather-driven, and non-scheduled renewable energy resources has become a major scientific and societal concern. In this thesis, we provide a neural network model to enable short-to-middle term forecasts of Photovoltaic (PV) Systems. By using historical weather data from metrology station, a non-linear autoregressive network with exogenous input (NARX) is built to predict the non-linear PV system output power.The performance of the network is then analyzed by using different statistical evaluation parameters. We show that PV System power output estimation method can be successfully employed within Kayseri province in Turkey and can be implemented in other regions as well. This work results in the benefit of solar energy companies in Turkey and can be used for academic purposes.