T-şekilli frekans seçici yüzeylerin çok bantlı filtre ve soğurucu uygulamaları
T-shaped frequency selective surfaces of multi-band filter and absorbing applications
  1. Tez No: 521395
  2. Yazar: KÜRŞAD GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DELİHACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: T-şekilli, yansıma, iletim, soğurma, filtre, frekans seçici yüzey, T-shaped, reflection, transmission, absorption, filter, frequency selective surface
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, dielektrik levha üzerinde periyodik yerleştirilen T-şekilli bakır iletkenlerden oluşan periyodik yapıların Frekans Seçici Yüzey (FSY)'lerin filtre ve soğurucu tasarımları deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir. T-şekilli FSY'lerin saçılma karakteristikleri Computer Simulation Technology Microvawe Studio (CST MWS) simülasyon programı kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçların doğruluğu; yapıların deneysel olarak Vektör Network Analizör (VNA) cihazı ile test edilmesiyle de ispat edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre şekil geometrisini simetrik olarak değiştirdiğimiz zaman sonuç değişimi de benzer şekilde değişmektedir. Böylece ihtiyacımız olan bant filtrelerini çalışma frekansını ayarlayarak yapabiliriz. Bu çalışmadan hareketle yüksek frekans uygulama alanlarında özellikle askeri savunma sanayisinde kullanılan anti-radar sistemlerini tasarlamak daha kolay hale gelirken; bunun dışında kablosuz haberleşme sistemlerinde, sistemin çalışmasını etkileyecek parazit sinyallerin elenerek sistemin daha sağlıklı çalışması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the filter and absorber designs of Frequency Selective Surface (FSS) comprised of periodic structures of T-shaped copper plates is investigated. The scattering characteristics of the T-shaped FSS are obtained by using the Computer Simulation Technology Microvawe Studio (CST MWS) simulation program. The correctness of the results; It has also been proven by testing the structures experimentally with the Vector Network Analyzer (VNA) device. Thus, with reference to obtained results, the change in symmetrical shape geometry results in a linearly shift in scattering coefficients. So the interested filters can be carried out by setting the frequency of operation. Especially it can be used in simple designing of anti-radar system used in military defense industry. On the other hand, it provides more profitable running system to eleminate unwanted signals like parasites in wireless communication systems.