Biyoyakıtın jeneratörlü bir dizel motorunda performans, emisyon ve yanma karakteristikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigating the effects of biofuel on the performance, exhaust emissions and combustion characteristics in a diesel engine power generator
- Tez No: 521400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soya biyoyakıt, Dizel motor, Jeneratör, Emisyon, Yanma, Soybean biodiesel, Diesel engine, Power generator, Emissions, Combustion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada soya yağından yeniden esterleştirme (transesterifikasyon) yöntemi ile üretilen biyoyakıttan ve referans dizel yakıttan (DY) deney testleri için karışımlar hazırlanmıştır. Bu karışımlar; hacimsel olarak %5 biyoyakıt +%95 dizel yakıtı (SYB5), %10 biyoyakıt +%90 dizel yakıtı (SYB10), %20 biyoyakıt + %80 dizel yakıtı (SYB20) ve %50 biyoyakıt +%50 dizel yakıtıdır (SYB50). Motor testlerinden önce bütün test yakıtlarının fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra sırasıyla DY, SYB5, SYB10, SYB20 ve SYB50 yakıtları 4 zamanlı 4 silindirli, direkt püskürtmeli, sabit devir (1500 dev/dk) ve 3,6 kW, 7,2 kW ve 10,8 kW yüklerinde su ile soğutmalı bir dizel motorlu jeneratör setinde test edilmiştir. Bu testler sonucunda elde edilen verilerden alternatif yakıtları, referans DY yakıtı ile karşılaştırıldığında; silindir içi gaz basıncı, ısı salınım hızı, net ısı salınımı, ortalama gaz sıcaklığı, kütlesel yanma oranı ve vuruntu yoğunluğu eğrilerinde motor yüküne bağlı olarak tüm test yakıtları için artışlar gözlenmiş olup genel itibarı ile eğrilerin birbirine paralel olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bütün yük değerlerinde özgül yakıt tüketimi ve NOx emisyonu artmış olup efektif verim ve CO emisyonu da azalmıştır. Yanmamış HC ise, motor yükünün artmasına bağlı olarak kısmi bir şekilde artığı tespit edilmiş olup tüm yüklerde alternatif yakıtlarda daha fazla HC emisyonu çevreye salınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, biofuel was produced soya oil by the method of re-esterification (transesterification) and this biofuel and reference diesel fuels (DF) were blended for the experiment tests. This blends, volumetrically is 5% biofuel + 95% diesel fuel (SYB5), 10% biofuel + 90% diesel fuel (SYB10), 20% biofuel + 80% diesel fuel (SYB20) and 50% biofuel + 50% diesel fuel (SYB50). Before engine testing, the physical and chemical properties of all test fuels were determined. Then, respectively DY, SYB5, SYB10, SYB20 and SYB50 fuels were tested at constant engine speed of 1500 rpm and fixed load 3.6 kW, 7.2 kW and 10.8 kW in a diesel engine power generator which have 4 strokes, 4 cylinders, direct injection and water cooling system. When alternative fuels compared to reference diesel fuel combustions graphs of the cylinder internal gas pressure, the heat release rate, the cumulative heat release, the average gas temperature, the mass combustion rate and the knock intensity it has been determined that the curves are parallel to each other and increased engine load for all test fuels increases graphs observed. In addition, specific fuel consumption and NOx emissions are increased at all load values, and effective efficiency and CO emissions are reduced. Unburned HC has been found to increase in part due to the increase in engine load and has been released to more circles in alternative fuels at all loads. Unburned HC has been slightly increased for all test fuels due to increased engine load and has been released more emission to the environment at all loads only in biofuels.