Oltos'un vazolarında propaganda kavramı ve çağdaş uygulamalar
Concept of propaganda in Oltos vases and contemporary practices
  1. Tez No: 521434
  2. Yazar: AYŞE NUR DANABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMET EGEMEN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Arkaik Dönem, Oltos, Propaganda, Seramik, Ancient Greek, Archaic Period, Ceramics, Propaganda, Oltos
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
“Oltos'un Vazolarında Propaganda Kavramı ve Çağdaş Uygulamalar”başlıklı tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde propagandanın tanımı, tarihçesi, taktik ve strateji teknikleri, çeşitleri ve reklam, sanat, seramik, politika ve sosyal psikoloji ile ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde Antik Yunan, Yunan Mitolojisi, Antik Yunan Sanatı ve Antik Yunan seramik sanatı genel olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde Oltos'a atfedilen 10 vazo belirlenmiş ve vazo üzerindeki betimler incelenmiştir. Tezin son bölümde araştırmalar kapsamında elde edilen veriler yapılan gözlemler ve incelemeler doğrultusunda Yunan kap tiplerinden ve Oltos'un vazo betimlemelerinden esinlenilerek özgün form ve dekorlar tasarlanmıştır. Elle şekillendirme ve kalıp ile şekillendirme teknikleri kullanılarak bu tasarımlar üretilmiştir. Üretilen özgün formların üzerine serigrafi baskı tekniği ve sır altı dekor tekniği uygulanmıştır. Tezin sonuç kısmında, araştırma kapsamında elde edilen bilgiler değerlendirilerek sonuçları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study called“Concept of Propaganda in Oltos Vases and Contemporary Applications”consists of four sections. In the first section, the definition of propaganda, history, tactics and strategy techniques, varieties and relation with advertising, art, ceramics, politics and social psychology are examined. In the second section, Ancient Greek, Greek Mythology, Ancient Greek Art and Ancient Greek ceramics art are discussed in general. In the third section, 10 vases attributed to Oltos were identified and the descriptions on the vase were examined. In the last part of the study, unique form and decors have been designed through inspired by Greek vessels and Oltos' vase descriptions, in the direction of the data obtained within the scope of researches, observations and examinations made. These designs were produced by using manual shaping and patterning techniques. Serigraphic printing technique and underglaze decoration technique were applied on the original forms produced. In the conclusion section of the studuy, the information obtained within the scope of the research was evaluated and the results were examined.