İnşaat işçilerinin iş doyumu düzeyleri ile iş güvenliği algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between job satisfaction levels and organizational safety perceives of construction workers
  1. Tez No: 521435
  2. Yazar: ERHAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, İş Doyumu, İş Güvenliği Algısı, Construction Sector, Job Satisfaction, Organizational Safety Perception
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çok tehlikeli işkollarından biri olan inşaat sektörü, iş kazalarının yoğun görüldüğü bir sektördür. İnşaat işçileri çalışırken birçok tehlike ve riskle karşı karşıya kalmaktadır. Çalışanların iş güvenliği algısının arttırılması sektörde yaşanan iş kazalarının azalmasına ve iş kazalarında meydana gelen zararın azaltılması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma ile inşaat sektöründe çalışan işçilerin iş doyumu düzeyi ile iş güvenliği algıları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. İnşaat işçilerinin iş doyumu ve iş güvenliği algısı düzeyini belirlemek amacıyla 161 inşaat işçisiyle yüz yüze görüşülüp anket uygulanmıştır. İşçilere uygulanan anket 3 bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde demografik özellikleri belirlemek amacıyla 6 soru, ikinci bölümünde 20 sorudan oluşan Minnesota İş Doyumu Ölçeği, üçüncü bölümünde 32 sorudan oluşan İş Güvenliği Ölçeği bulunmaktadır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22 istatistik programı ile bilgisayar ortamına aktarılmış ve analizler de bu program aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda inşaat işçilerinin iş doyumu düzeyi ile iş güvenliği algıları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The construction industry, one of the most dangerous business lines, is an industry where occupational accidents are intense. Construction workers are exposed to many hazards and risks while working. Increasing employees' perception of organizational safety is very important in terms of reducing the number of occupational accidents in the sector and reducing the damage incurred in occupational accidents. With this study, it is aimed to reveal the relationship between the level of job satisfaction of workers working in the construction sector and their perceptions of organizational safety. A survey was conducted face to face with 161 construction workers to determine level of the job satisfaction and organizational safety perception of construction workers. The survey, applied to the workers, consists of 3 parts. In the first part of the survey, there are 6 questions in order to determine the demographic characteristics. There are Minnesota Job Satisfaction Scale consist of 20 questions in the second part of survey. And There are Organizational Safety Scale consist of 20 questions in the third part of survey. The datas obtained as a result of the research were transferred to the computer environment with the SPSS 22 statistical program and analyzes were carried out through this program. As a result of the analyzes made, there was no significant relationship between the level of job satisfaction of construction workers and their organizational safety perceptions.