H. 1254 tarihli Ulukışla kazası nüfus defterinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the population book of H. 1254 dated accident
  1. Tez No: 521443
  2. Yazar: TOLGA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ulukışla, Nüfus, Tahrir, kaza, karye, 3626 Numaralı Ulukışla Nüfus Defteri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik ve kültürel tarihi incelenirken devlet arşivleri bünyesinde önemli bir yer tutan Nüfus kayıtları, içinde barındırdığı bilgiler açısından düşünüldüğünde şehir tarihi açısından oldukça önemlidir Osmanlı Devleti'nde nüfus sayımları gerçek anlamda 1831 yılında yapılmaya başlanmıştır. Bu tarihten önce yapılan sayımların neredeyse tamamı vergilendirme amaçlı yapılan sayımlardır. Her ne kadar bu nüfus sayımları bölgeye ait gerçek nüfusun tespiti için yetersiz kalsa da, yine de araştırılan bölgenin nüfus özellikleri hakkında aydınlatıcı bilgiler vermektedir. Bu çalışmamızda 1838-1839 yılı itibariyle Ulukışla kazası ve köylerinde ikamet eden, erkek Müslüman nüfusu ve bu nüfusa ait fiziksel özelliklerle mesleki bilgiler, yaş, askerlik durumları, defterin tutulduğu yılda ki doğum ve ölüm kayıtlarının tespitiyle ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
While examining the social, economic and caltural history of the Ottoman state; population registers, which is very significant party of the archieves, hare an impartant place in terms of various social and cultural informations in the city history. The first population census in the Ottoman empire, in modern sense, was canducted in 1831. All of the censuses before 1831 were mostly dane for the purposes of taxation. Alt hough the population censuse is inadequate to determine the exact population of the studied region, it it provides enlightening information on the population featwes of the studied region. İn this research, we looked at Ulukışla district and its villayes in 1838-1839. Also we evalvated male muslims. Population and their physical features occupations, ages, military status and finally birth and death registration of Ulukışla in the 1838-1839. Key Wards: Ulukışla, Population, Tahrir, Kaza, Karye, Population register of Ulukışla:3626