Yavaş şehirler (cittaslow) ve kentsel yaşam kalitesi üzerindeki etkileri: Seferihisar halkının algısı üzerine bir araştırma
Slow cities (cittaslow) and the effects on urban livingquality: A survey on the perception of the people ofSeferihisar
  1. Tez No: 521447
  2. Yazar: OKAN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM KADRİ PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kentleşme, Yavaş Şehirler (Cittaslow), Kentsel Yaşam Kalitesi, Seferihisar, Sustainability, Sustainable Urbanization, Slow Cities (Cittaslow), Urban Living Quality, Seferihisar
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yerleşik hayata geçiş sürecinde toplumlar, kendileri için elverişli olan bölgelere yerleşerek köyleri, bu köylerin zaman içerisinde gelişmesiyle de kentleri meydana getirmişlerdir. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hem dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artması hem de teknoloji ve sanayileşme alanında yaşanan gelişmeler sonucunda kentlerin daha çekici hale gelmesi insanların kırsal bölgelerden kentlere doğru göç etmesine neden olmuştur. Kentlerde giderek büyüyen iletişim ve ulaşım alanındaki teknolojik gelişmelerin, zaman ve mekân sınırını ortadan kaldırması ile gerçekleşen küreselleşme olgusu da üretim ve tüketimde hız kavramının gelişmesine zemin hazırlamıştır. Aşırı kentleşme ve küreselleşmenin doğayı göz ardı eden yaklaşımlarına karşı, çevre ve kaynakların gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde aktarılmasını, yerel ekonomi, kültür ve değerlerin ön plana çıkarılmasını ve kentsel yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlayan Yavaş Şehir (Cittaslow) Hareketi bir tür tepki olarak geliştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında; yürütülen alan araştırmasına temel olması amacıyla sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kentleşme, küreselleşme, kentsel yaşam kalitesi ve yavaş şehir kavramları incelenerek sürdürülebilir kentleşme bağlamında yavaş şehirlerin kentsel yaşam kalitesine etkileri üzerinde durulmuştur. Alan araştırması olarak farklı bölgelerde farklı kişi ve kurumlar tarafından yapılan çalışmalar sonucu ortaya konulan kentsel yaşam kalitesi kriterleri esas alınarak hazırlanan anket formu ile, Seferihisar'ın Yavaş Şehir Birliği'ne üyeliğinin kentsel yaşam kalitesi üzerindeki etkisini ölçmeye yardımcı olacak bir anket çalışması uygulanmıştır. Verilerin analizinde Student T-Test ve One-Way Anova testlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda; Seferihisar halkının yavaş şehir hareketine ve yavaş şehir statüsünün Seferihisar'daki kentsel yaşam kaliteleri üzerindeki etkilerine ilişkin kanaatleri belirlenmiş, analiz edilmiş ve memnuniyet seviyelerinin düşük olduğu hususlara vurgu yapılarak, kentsel yaşam kalitesini artırmaya yönelik öneriler geliştirilmiştir. Bu kapsamda fiziksel, ekonomik ve sosyal göstergeler dâhilinde altyapı, gelir düzeyi, nüfus artışı ve diğer bazı konularda Seferihisar halkının olumsuz görüşlere sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca istinaden kentte, altyapı ve üstyapı çalışmalarının hızlandırılması, ekonomik anlamda yerli üreticiye teşvik politikalarının uygulanması, belirli planlamalar ekseninde nüfus artışının kontrol altına alınması vb. söz konusu öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
In the transition process of settled life societies had settled in the zones favorable to them and brought the villagers to the cities with the development of these villagers in time. Shortly after Second World War, both the world population has increased rapidly and the cities have become more attractive as a result of improvements in technology and industrialization, it has led to the migration of people from rural areas to urban areas. The technological developments in the fields of communication and transportation which are growing in the cities, and the phenomenon of globalization that takes place with the time and space limit remaining also paved the way for the development of the concept of speed in production and consumption. The Slow City (Cittaslow) movement, which aims to promote the sustainable transfer of the environment and resources to future generations, to prioritize the local economy, culture and values, and to improve the quality of urban life, has been developed in reaction to against overly urbanization and globalization's ignorant approaches to nature. In the scope of this study; sustainability, sustainable urbanization, globalization, urban quality of life and slow city concepts are investigated in order to make it a basis for field research and the effects of slow cities on the urban quality of life in sustainable urbanization are emphasized. As a field survey, a survey form prepared based on the urban life quality criteria, which was created as a result of the studies carried out by different individuals and institutions in different regions, has been implemented to help measure the impact of Seferihisar's membership to the Slow City Union on the quality of urban life. Student T-Test and One-Way Anova tests were used in the analysis of data. In line with the findings obtained, the opinions of Seferihisar people on the slow city movement and the effects of the slow city status on the quality of urban life in Seferihisar have been determined, analyzed and suggestions for improving the quality of urban life have been developed by emphasizing the low levels of satisfaction. In this context, it has been understood that the people of Seferihisar have negative views on infrastructure, income level, population growth and other issues within the physical, economic and social indicators. Based on this result, accelerating infrastructure and superstructure activities in the city, implementing economic stimulus policies for domestic producers, controlling population growth in the framework of certain plans, etc. recommendations have been developed.