From rapidly growing cities towards slowing down: Citta slow-Akyaka case
Hızla büyüyen küresel kentlerden yavaşlamaya doğru: Yavaş şehirler-Akyaka örneği
  1. Tez No: 558705
  2. Yazar: HİLAL GÖZÜBOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hız, Yavaş Hareketi, Cittaslow, Akyaka, 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Speed, Slow Movement, Cittaslow, Akyaka, The Metropolitan Municipality Law No.6360
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Hızlı küreselleşme şehir hayatını olumsuz bir şekilde değiştirdi ve bu durum dünyada alternatif şehir arayışlarıyla sonuçlandı.“Hız”kavramı; insanların, yaşadıkları çevreye ve yaşam standartlarına zarar vermekle anılmaya başlandı. İnsanlar hızlı tüketimin arasında sürdürülebilir kent yaşamı arayışı içerisindeydiler. Değerler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı gibi sosyal ilişkilerde zarar görmekteydi. Bu yüzden, çok geç olmadan önlemler alınmaya başlandı. Hazırlanan bu çalışmada yavaş hareketin daha çok şehircilik, markalaşma, yerel yönetim ve yerel halk arasında farkındalık kavramlarına ağırlık verildi. Türkiye de yavaş şehrin yapı taşını oluşturan kriterleri, kendi şehirlerindeki hızı değiştirmek adına yardım edeceğini düşünerek girişimlerde bulunuldu. Yavaş Şehir kriterleri ekonomik sosyal ve siyasal açılardan sürdürülebilir kent kavramı doğrultusunda incelendi. Bu tez çalışması aynı zamanda Akyaka'daki yavaş hareket kavramını; Uluslararası Konsey tarafından“Yavaş Şehir”olarak akreditasyonunun alınmasının ardından 2014 yerel seçimleriyle mahalleye dönüştürülen“Akyaka Mahallesi”açısından incelemektedir. Siyasi gücünü kaybeden Akyaka'nın 2011 yılında yavaş şehir olması ve 2014 yerel seçimlerinden sonra 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunuyla birlikte nasıl mahalle statüsüne düşürüldüğünü, bu durumun Akyaka'nın yavaş şehir markasını nasıl etkilediğini; yerel yönetimin, yerel halkın karar alma sürecine katılımını, markalaşma ve turizm açılarından detaylı bir şekilde ele almıştır. Türkiye'de merkezi yönetim ve yerel yönetimlerin, yerel hareketlere yaklaşımları; Gökova Körfezi'nde bulunan Akyaka örneği üzerinden ele alınmaya çalışılmıştır. Bölgede devam eden karar alma süreçlerinin etkileri ve halk tarafından ortaya çıkan tepkiler üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, yavaş şehirlerin sürdürülebilir olması ve elde edilen markalaşmanın,“Yavaşlık”ın,“Hız”a karşı duruşunun, bölge ve ülke çapında destek bulabilmesi konularında tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Rapid globalization has changed the city life drastically which resulted in searching for alternative city planning in the world.“Speed”concept began to be remembered side by side with people harming their surroundings and their standard of living. People are constantly seeking sustainable cities in an unending race to consume things fast. Their cultural values, social relationships with each others are under treat of vanishing. Henceforth, slow movement action has been taken immediately not to lose values before it is too late. This thesis study examines the slow movement concept in Akyaka from the“being a neighbourhood”perspective. Akyaka has been downgraded from municipality status after alteration in Metropolitan Municipality Law No.6360 which was legislated in 2012 and implemented after the 2014 local elections. This process was the following of accreditation by the International Council as Slow City. The thesis also pays attention to Akyaka as being a slow city in 2011 and how it became a neighbourhood after 2014 local elections and how does this situation affect its slow city brand with regards to branding, marketing, political relations, local people aspects and tourism. The actions taken by the central government and its' approaches to the local movements in Gökova region through Akyaka case has been taken over. The effects of the ongoing decision-making processes and participation of local people are emphasized. Finally, some recommendations were made for the sustainability of slow cities and efforts made to actualize the branding in the regions and country-wide to support“Slowness”against“Speed”.