Ortognatik cerrahi ile tedavi edilmiş iskeletsel sınıf III olgularda farengeal havayolu değişimlerinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of pharyngeal airway change in skeletal class III patients treated with orthognatic surgery
  1. Tez No: 521458
  2. Yazar: NESLİHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL CURA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Farengeal havayolu, Sınıf III ortognatik cerrahi, Hyoid kemik, BaĢ-postür, Farengeal airway, Class III orthognatic surgery, Hyoid bone, Head posture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmanın amacı, farklı ortognatik cerrahi prosedürler ile tedavi edilmiş iskeletsel sınıf III olgularda farengeal havayolu boyutlarındaki değişimi incelemektir. Olgular, uygulanan cerrahi operasyon yöntemine göre üç gruba ayrılmıştır. Üst çenede gömme ile beraber ilerletme yapılan 28 çift çene olgu(Grup 1), üst çenede gömme yapılmaksızın ilerletme yapılan 27 çift çene olgu(Grup 2) ve sadece alt çenesi geri alınan 27 tek çene olgu (Grup 3) olmak üzere toplam 82 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Ortodontik tedavi öncesi ve sonrasında alınan lateral sefalometrik radyografiler ile; iskeletsel özellikler, nazofarengeal, orofarengeal ve hipofarengeal düzeylerde havayolu boyutları,hyoid kemiğin konumu ve baş-postür değişimleri incelenmiştir. Çenelerin hareket miktarları dikkate alınarak sonuçlar değerlendirildiğinde, farklı ortognatik cerrahi prosedürler arasında, nazofarenks yüksekliği ile genişliğinde ve hyoid kemik konumunda anlamlı derecede fark görülmüştür. Baş-postür ilişkisi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the change of pharyngeal airway dimensions in skeletal class III cases treated with different orthognathic surgical techniques.82 class III adult cases were included in the study. They were divided into three groups according to the applied surgical techniques. 28 cases were treated with bimaxillary surgery with maxillary impaction,27 cases were treated with bimaxillary surgery,27 cases were treated with single jaw (mandibular setback) surgery. The changes of skeletal features, airway dimensions, hyoid bone position and head-posture characteristics were investigated on the cephalometric radiographs taken before and after orthodontic treatment. When the amount of jaws movement carefully examined, the width and height of the nasopharynx and hyoid bone movement were seen significantly different in all groups. But the change of the cranicervical angles didn't make a difference between all groups.