Public space in a changing environment: Rabat city in evolution
Değişen kentsel çevrede kamusal alan: Rabat kentinin evrimi
  1. Tez No: 521485
  2. Yazar: MARWA DRISSI EL BOUZAIDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal mekan, Kamusal alan, Morfoloji, Kamulaştırma, Mekan duygusu, Public Space, Public realm, Morphology, Appropriation, Sense of place
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kent plancılar, coğrafyacılar, sosyologlar ve mimarlar, kamusal alanın bir kentın canlılığı ve sakınlerinin yaşamında büyük önem taşıdıgı konusunda hemfikirdirler. Birkaç on yıldır ihmal edilmiş olan kamusal mekan artık kentsel tartışmaların merkezinde yer alıyor. Daha fazla aktöre dokunuyor olmak, daha çok beklenti çağrıştırmaktadır. Tarihsel olarak idealize edilmiş olan kamusal mekan, genişleyen çağdaş kentsel çevrede yerini bulmaya çalışmaktadır. Değişen çevre, kamusal mekan üretimini, algısını ve kullanımını etkilenmekte, kamulaştırmaya sebep olmakta ve yeni kamusal yaşam biçimleriyle sonuçlanmaktadır. Rabat kenti de kentsel dönüşüm geçiyor. Bu çalışmanın odağında Rabat'ın kamusal mekanlarının evrimi yer almaktadır. Tarihi Bab El Had ve çağdaş Bouregreg Quay gibi iki ana kamusal mekan üzerinden, nasıl yapılandırıldıkları ve kullanıldıkları araştırılmaktadır. Teorik çerçeve, sosyo mekansal ve morfolojik analizi okuyabilmek için anahtarlar sunulmaktadır. Bir yandan tasarımcılar ve onların amaçları üzerinden, diğer yandan kent sakinlerinin kenti nasıl kullandıklarına bakarak kentsel mekan kavranılmaya çalışılmıştır. Gözlem ve araştırmalar yardımıyla, Bab El Had ve Bouregreg Quay arasında bir karşılaştırma yapılarak, bu kamusal mekanların boyutları, algıları ve uygunlukları araştırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban planners, geographers, sociologists and architects agree that public space is of enormous importance in the vitality of a city and in the life of its inhabitants. Neglected for several decades, the public space is now at the center of the debate. Touching more and more actors, it evokes the most diverse expectations. Often idealized in its historical archetype, the public space is struggling to find its place in the expansion of the contemporary urban environment. This changing environment affects the production, perception, and usage of public spaces, resulting in place appropriation and introducing new forms of public life. The city of Rabat is going through a certain urban transformation, the focus of this study is on the evolution of Rabat city's public spaces. Through investigating two of its main public spaces which are, the historical Bab El Had and the contemporary Bouregreg Quay this study highlights their configurations and occupations. The theoretical framework provides the keys to read a socio-spatial and morphological analysis. They are available to apprehend the urban space by the designers and their intentions on the one hand, and the inhabitants and their uses on the other hand. With the help of observation methods and surveys, a comparison between Bab el had and Bouregreg Quay is made to apprehend the dimensions, perception, and appropriations of these public spaces.