Geri Dön

Quality of motivation, well-being and achievement in preparatory programs for English language: Implications for curriculum and instruction

İngilizce hazırlık okullarında motivasyonun niteliği, iyi olma ve başarı: Eğitim programları ve öğretim için çıkarımlar

  1. Tez No: 521511
  2. Yazar: ASLIHAN TUĞÇE GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AIKATERINI MICHOU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82

Özet

Bu çalışmanın amacı Türk öğrencilerin İngilizce hazırlık okullarındaki otonom ve kontrol motivasyonlarını ve bunların korelasyonlarını incelemektir. Bu çalışma, özellikle, hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce derslerine karşı olan (spesifik düzeyde) otonom ve kontrol motivasyonlarının ne derecede bölüm derslerine karşı (bağlamsal düzeyde) olan otonom ve kontrol motivasyonları tarafından yordandığını araştırmıştır. Ayrıca, bu çalışma (b) hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce derslerine olan motivasyonları ile akademik başarıları ve iyi olmaları arasındaki korelasyonu araştırmaktatır. Bu çalışmada, her bir katılımcı için her bir değişkenin kısa süre içerisinde bir kez ölçüldüğü kesitsel yöntem kullanılmıştır ve bu değişkenler arasındaki korelasyonu analiz etmek için kesitsel korelasyon çalışması uygulanmıştır. Çalışma farklı illerdeki 14 farklı vakıf ve devlet üniversitesinden 121 gönüllü katılımcıyla (Ortalamayaş = 20,04; Standart Sapma = 1,319) gerçekleştirilmiştir. İki adımlı hiyerarşik regresyon analizinin sonuçları öğrencilerin spesifik düzeydeki (İngilizce derslerindeki) otonom ve kontrol motivasyonlarının bağlamsal düzeydeki (bölüm derslerindeki) otonom ve kontrol motivasyonları tarafından yordandığını göstermektedir. Ayrıca, regresyon analizi katılımcıların hazırlık okullarında çalışma süreleri arttıkça spesifik düzeydeki kontol motivasyonlarının arttığını ve akademik başarılarının düştüğünü göstermiştir. Bunun yanı sıra, katılımcıların spesifik düzeydeki kontrol motivasyonları ve spesifik düzeydeki otonom motivasyonları ile başarıları arasında ise sırasıyla pozitif ve negatif bir korelasyon bulunmuştur. Son olarak, bu çalışmanın bulguları, katılımcıların İngilizce derslerindeki iyi olma durumlarının yine öğrencilerin spesifik düzeydeki otonom motivsyonlarını pozitif yordadığını, akademik başarının ise hazırlık okulunun ikinci yılında düştüğünü göstermiştir.

Özet (Çeviri)

This thesis investigates Turkish students' autonomous and controlled motivation in preparatory programs for English language and their correlates. Specifically, the study examined (a) to what extent preparatory school students' autonomous and controlled motivation for their English courses in preparatory school (specific level) can be predicted by their motivations to study for their disciplinary courses in a university department (contextual level). Also, this research examined (b) the relation between autonomous and controlled motivation for English courses and students' academic achievement and vitality in preparatory English classes. In order to analyze the relations between the variables, a cross-sectional correlational research design was applied. The study was conducted in fourteen universities in Turkey with 121 participants. (Mean age = 20.04; SD = 1,319). The results of the two-step hierarchical regression analyses revealed that students' autonomous or controlled motivation at a specific level (English classes) was significantly predicted by their autonomous or controlled motivation at a contextual level (disciplinary courses). Also, the regression analysis indicated that specific controlled motivation of the participants was high when they prolonged their studies in preparatory school in addition to a low level of proficiency in English. On the other hand, the achievement scores were negatively and positively associated with specific controlled and autonomous motivation, respectively. Finally, the findings revealed that vitality was positively related with specific autonomous motivation, while both vitality and achievement was lower both for students with low level of proficiency in English and for students who failed to complete English studies in their first year.

Benzer Tezler

  1. Ortaokul öğrencilerinin sınıfa bağlılığında öğretmenin etkisi

    Teachers' impact on loyalty to the class of middle school students

    FİLİZ ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Eğitim ve ÖğretimYeditepe Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMRA ÜNAL

  2. Pazarlama faaliytlerinin stratejik planlaması

    Başlık çevirisi yok

    MELTEM DİNÇBAYLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. RAMAZAN EVREN

  3. Sınıf öğretmeni adaylarının kitap okuma alışkanlığı ile iyi oluşları arasındaki ilişki

    The relationship between book reading habits and well-being of classroom teachers candidate

    ESRA BERTAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eğitim ve ÖğretimPamukkale Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA KIRMIZI

  4. Pedagojik motivasyon: Eğitici-öğrenci iletişimi

    Başlık çevirisi yok

    ELİF YEŞİLYAPRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. CENGİZ ANIK

  5. Organizasyonlarda yöneten ve yönetilenlerin iş tatmini ve motivasyonu

    The Job satisfaction and motivation of managers and their employees in organization

    ÖZLEM ATAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Gıda Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. MEHMET HALUK ERKUT